Marchew
Marchew (z pol. Marchewka)– owoc[1] warzywo jedzone przez ludzi oraz używane do produkcji soków owocowych.
Wymagania
- Najlepiej rośnie ona na glebach znajdujących się przy autostradach [2] oraz zakładach przemysłowych.
- Ulubioną temperaturą marchwi jest od ok. 0 oC do ok. 25 oC.
Historia
Dawno temu, Indianie w swoich wioskach siedzieli i jedli pietruszki. Jedli pietruszki. Jedli pietruszki. I tak przez miliony lat. Gdy się im znudziło jedzenie w kółko tego samego postanowili wymyślić nowe warzywa - tak powstały marchewki. Miały być początkowo koloru niebieskawego, lecz akurat skończyły się im farby w tym kolorze. Wybrano więc czerwony - niestety dania w tym kolorze nie przypadły Indianom do gustu, a cały zapas marchwi zgnił w samochodzie dostawczym. Tak też powstała angielska nazwa warzywa - z połączenia słów CAR (auto) i ROT (zgnilizna).
Smak
Naturalnie wyhodowane
Są bardzo smaczne, ale praktycznie niespotykane. Nikt ich nie kupuje ze względu na nieciekawy kształt i robaki.
Sztucznie wyhodowane
Mają bardzo artystyczny kształt i są pozbawione insektów. Co z tego, że w środku mają tylko wodę i pestycydy?
Zastosowanie
Marchewka bardzo dobrze pochłania wszystkie metale ciężkie i szkodliwe substancje chemiczne co sprawia że gleba w rejonach jej występowania jest czystsza[3], niż tam gdzie ich nie ma.
Ciekawostki
- Amerykańscy naukowcy ustalili, że marchew ogólnie uznawana jest za warzywo. Jednak, że w Portugalii robi się z niej dżemy, a we Francji robi się z niej olej, to nie wiadomo czym ona w końcu jest.