Kolor karmazynowy

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Karmazynowy – odcień głębokiej niczym Bajkał czerwieni z domieszką kapitalistycznego błękitu. Popularny wśród artystów praktykujących performance, terrorystów oraz ichtiologów.

Historia

Pierwszy raz z karmazynem człowiek spotkał się w XII wieku na morzu Atlantydzkim, kiedy to jeden z nadmorskich rybaków wiosłując, co sił w nogach uciekał przed ławicą rozwścieczonych karmazynów. Wedle średniowiecznej legendy, wystraszonego rybaka zaprowadzono do króla, który zorganizował krucjatę mającą na celu wyparcie z kraju niewiernych karmazynów. Krucjata powiodła się, karmazyny nie pojawiały się odtąd na wybrzeżach Europy.
W XX wieku amerykańscy naukowcy ze stanu Rhode Island ogłosili odnalezienie wypędzonego gatunku. Zaczęli je masowo rozpowszechniać w USA, nieświadomi ukrytego zagrożenia. Karmazyny, pamiętając niesławną krucjatę, w 2007 roku doprowadziły gospodarkę Stanów na skraj bankructwa.
Niektórzy sądzą, iż są Onymi.

Klasyfikacja karmazynów

  • Karmazyn atlantydzki – starożytna odmiana karmazyna. Jej wyginięcie datuje się na XIV wiek.
  • Karmazyn arlekin – serwowany jako główne danie na wykwintnych obiadach średniowiecznych dworów królewskich.
  • Karmazyn aurora – odmiana obserwowana przy biegunach magnetycznych Ziemi.
  • Karmazyn bezkolcy – nietypowa odmiana uczulona na kolczykowanie. Wszyscy przedstawiciele tej odmiany wyginęli, zanim naukowcy zdali sobie sprawę z ich przypadłości.
  • Karmazyn białoplamy – wedle pewnej teorii spiskowej kolor biały jest jedynie odmianą karmazynu.
  • Karmazyn żałobny – serwowany jako danie główne na stypach w XX-wiecznej Anglii.
  • Czerwony diabeł – mroczniejsza odmiana karmazyna.

Szablon:Kolory