Szkoła przetrwania

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Szef kuchni tuż przed przygotowaniem następnego dania

Szablon:Tpopularny program kulinarny emitowany, nie wiedzieć czemu przez Disco Very Chanel, prowadzony przez Beara Gryllsa, który w każdym kolejnym odcinku podróżuje, niczym Robert Makłowicz smakując przysmaków z różnych stron świata.

Idea programu

W tym programie chodzi o to żeby zjeść smaczne i pożywne danie przy jak najmniejszym nakładzie finansowym. Z tego względu potrawy składają się najczęściej z jednego składnika. Mało tego, ten składnik zazwyczaj jest upolowany w lesie/w parku/na łące/na pustyni/w przestrzeni kosmicznej[1]. By było taniej potrawy często nie są poddawane obróbce cieplnej. Sztućce ograniczają się do jednego noża. W ten sposób można wyżywić ośmioosobową rodzinę za łączną kwotę 4 gr.

Bear wraz z ekipą jeździ po całym świecie, zwłaszcza w rejony ubogie w pożywienie, by im udowodnić, że przy odrobinie wysiłku mogą napełnić brzuchy. Za takie miejsce została uznana stocznia w Gdyni, gdzie Bear pokazał jak przygotować różnorakie dania ze szczurów, oraz jak podczas kolacji zapewnić romantyczny nastrój przy pomocy pochodni z papy.

Przykładowe dania

  • Wiewiórka na zimno;
  • Kobra po buszmeńsku;
  • Moskity w sosie własnym;
  • Pieczona padlina;
  • Sałatka z liści akacji;
  • Cokolwiek, byle było dobrym źródłem białka.

Oglądalność

Ze względu na niski koszt potraw program jest popularny w miejscach, gdzie nie przykłada się dużej wagi do pożywienia np. w akademikach, więzieniach, melinach etc. W drastycznych przypadkach z takimi potrawami można się spotkać na stołówce szkolnej.

Przypisy

  1. Niepotrzebne skreślić