Mortadela

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 20:17, 4 cze 2012 autorstwa Karool92 (dyskusja • edycje) (Stworzenie hasła Mortadela)

Mortadela (wł. Mortadella) – rodzaj włoskiej (ale też polskiej) kiełbasy z Lombardii, która przybyła tak jak Mazurek Dąbrowskiego do Polskiej Ziemi, by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, by znów wrócić na stoły w takiej samej postaci (właściwość typowa dla polskiej mortadeli). Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego "morte", oznaczającego śmierć i francuskiego "de la" oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie "z"). Jak widać ze śmiercią mortadeli do twarzy. Ciekawy jest skład. Konkurencyjna i niekompetentna strona podaje, że składa się z wieprzowiny, co jest ewidentnym kłamstwem. Otóż składnikami jest to co wpadnie do maszyny która mieli mięso, np. tynk z sufitu, resztki jedzenia psa właściciela firmy produkującej wędlinę, także inne dodatki, o których lepiej nie pisać.

Szablon:Stubkuch