Podkurek
Że co!? To się je w kurniku?
- Przeciętny Polak o podkurku
Podkurek – w staropolskiej tradycji był to ostatni wieczorny posiłek, jego spożywanie zarzucono po odkryciu (dokonanym, a jakże, przez amerykańskich naukowców), że napychanie się na noc jest szkodliwe. Obecnie tradycja ta jest kontynuowana przez babcie, które budzą swoich wnuków w nocy co dwie godziny, wpychając im słoniowe posiłki określane jako podkurek, drugi podkurek i przedśniadanie (czasem też nocne śniadanie itd.).
Przeciętny podkurek składa się z czterech kanapek, dwóch puszek fasoli, garnka zupy i dwóch kufli piwa (to ostatnie, jeżeli osoba spożywająca podkurek jest pełnoletnia). Po takim posiłku (przedstawiono wersję minimalną) trudno się dziwić, że ma się kłopoty z zaśnięciem, jednak Polacy się dziwią.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.
Szablon:Posiłki