Szerbet
Podaj lokmę i szerbet.
- Obowiązkowy element każdego odcinka tureckiego serialu
Szerbet – prekursor soków Tymbark popularny w Turcji i innych krajach islamskich oraz Indiach jako substytut alkoholu. Wspaniały prezent, jeśli chcemy komuś podarować przy okazji cukrzycę.
Szerbet powstaje z posłodzonej nieznaczną ilością cukru wody, na przykład w proporcji trzy szklanki cukru na litr,[1], z dodatkiem owoców bądź płatków róży. Typowo przyjmuje postać gęstego soku, aby był bardziej zabójczy można przygotować także zagęszczony syrop. Crème de la crème stanowi wersja szerbetu w formie skrystalizowanych tabliczek, z uwagi na niskie zapotrzebowanie na trucizny dziś już rzadko spotykana.
Szerbet podawany jest na zimno z, jak wiemy, cukrzycą lokmą czyli pączkami w miodzie. Często oba specjały można popić ciepłą herbatą, oczywiście z cukrem.
Potrawą pochodną szerbetu jest sorbet, który powstał, gdy turecki emigrant w Szwecji rozlał szerbet na śniegu.
Przypisy
- ↑ Dawniej po prostu używano soku z trzciny cukrowej, ale ten został zakazany konwencją genewską jako broń biologiczna