Dżdżownica

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 20:31, 20 sty 2008 autorstwa Szoferka (dyskusja • edycje) (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Szoferka. Autor wycofanej wersji to 193.239.127.1.)
Plik:Earth-worm 1.jpg
Pyszna dżdżownica w swym naturalnym środowisku.
skala 20:1

Dżdżownica (wat. tschtschofnitza) – potrawa podawana w ekskluzywnych restauracjach. Dżdżownice je się palcami w towarzystwie kamer. Można z nich zrobić koktail. Dżdżownica jest rozciągliwa, co pozwala na jej dłuższe jedzenie. Cenę jednej porcji ustalono nieodwołalnie w Krajowej Radzie Restauracji i Tavern na 500 000 (cena z roku 2006).

Często dżdżownice wyciągane są na ryby przez znajomych i nieznajomych wędkarzy, przez co trudno je zastać w domu. Próba ordynarnego dzwonienia do domu dżdżownicy przy pomocy podłączenia dzwonka do linii wysokiego napięcia grozi pobiciem przez mieszkających kilka pięter niżej górników. Dżdżownice rozmnażają się osobiście ale można im pomóc nożyczkami. Rozmnożone w ten sposób dżdżownice są zwykle dwa razy krótsze (przy dbałości w czasie operowania nożyczkami).

Uwaga: dżdżownica może być groźna – znany jest z historii przypadek zaatakowania przez rozdrażnione dżdżownice grupy wędkarskiej (kierowanej przez niejakiego Laokoona).

Inne: Znane są udane próby zastępowania sznurowadeł przez dżdżownice praktykowane w terenach górskich, gdzie sznurowadła nie rosną (prawdopodobnie z powodu obniżonego ciśnienia). W warunkach naturalnych wcina ziemię.

Życie dżdżownic: Dżdżownice są bardzo rozrywkowymi stworzeniami. Gdy się nudzą, wspinają się na dowolną górkę, po czym turlają się bokiem na sam dół. To nie jedyna z ich zabaw. Gdy na trawie jest rosa, urządzają sobie one wyścigi w ślizgach.