Marchew
Marchew (z pol. Marchewka)– owoc[1] warzywo jedzone przez ludzi, lub używane przez wielu do produkcji soków owocowych.
Wymagania
- Najlepiej rośnie ona na glebach znajdujących się przy ruchliwych ulicach oraz w pobliżu dużych firm lub OP.
- Ulubioną temperaturą marchwi jest od ok. 0 oC do ok. 25 oC.
Smak
Naturalnie wyhodowane
Mają one bardzo smaczny posmak, niestety nikt ich nie jada ponieważ nie wyglądają one zbyt pięknie i prawie w każdej występuje niewielka domieszka robaka.
Sztucznie wyhodowane
Są nie za dobre ponieważ smakują jak nawóz bądź stare skarpetki. Wszyscy je jedzą ponieważ pięknie one wyglądają.
Zastosowanie
Marchewka bardzo dobrze pochłania wszystkie metale ciężkie i szkodliwe substancje chemiczne co sprawia że gleba w rejonach jej występowania jest czystsza[2], niż tam gdzie ich nie ma.
Ciekawostki
Amerykańscy naukowcy ustalili, że marchew ogólnie uznawana jest za warzywo, jednak pomimo tego że w Portugalii robi się z niej dżemy, a we Francji robi się z niej olej. To nie wiadomo czym ona w końcu jest.