Marchew
Marchew (z pol. Marchewka)– owoc[1] warzywo jedzone przez ludzi, lub używane przez wielu do produkcji soków owocowych.
Wymagania
- Najlepiej rośnie ona na glebach znajdujących się przy ruchliwych ulicach oraz w pobliżu dużych firm lub OP.
- Ulubioną temperaturą marchwi jest od ok. 0 oC do ok. 25 oC.
Historia
Dawno temu, Indianie w swoich wioskach siedzieli i wpierdzielali pietruszki. Wpierdzielali piertuszki. Wpierdzielali pietruszki. I tak przez miliony lat. Gdy się im znudziło jedzenie w kółko tego samego postanowili wymyślić nowe warzywa - tak powstało m. in. jabłko i marchewka. Jabłko to inna historia więc wspomnę tylko o tym, że to pomalowana miazga piachu i kamieni. Marchewka miała być początkowo koloru niebieskawego, lecz akurat skończyły się im farby w tym kolorze. Wybrali więc zielony! Niestety, pewien Indianin o imieniu Kiepska Noga niosąc zieloną farbę, potknął się o beczkę czerwonej wylewając ją na pieruchy. Jego miska zaś poleciała na (!) samochód wodza, który magicznie zgnił (w tamtych czasach samochody wyglądały tak jak w Flinstonach więc mogły zgnić!). Na pamiątkę tago wydarzenia, marchew nazwano po angielsku CAR (samochód)-ROT (gnijący). Teraz marchew stała się bardzo popularna i dodaje się ją nawet do rosołu.
Smak
Naturalnie wyhodowane
Mają one bardzo smaczny posmak, niestety nikt ich nie jada ponieważ nie wyglądają one zbyt pięknie i prawie w każdej występuje niewielka domieszka robaka.
Sztucznie wyhodowane
Są nie za dobre ponieważ smakują jak nawóz bądź stare skarpetki. Wszyscy je jedzą ponieważ pięknie one wyglądają.
Zastosowanie
Marchewka bardzo dobrze pochłania wszystkie metale ciężkie i szkodliwe substancje chemiczne co sprawia że gleba w rejonach jej występowania jest czystsza[2], niż tam gdzie ich nie ma.
Ciekawostki
Amerykańscy naukowcy ustalili, że marchew ogólnie uznawana jest za warzywo. Jednak, że w Portugalii robi się z niej dżemy, a we Francji robi się z niej olej, to nie wiadomo czym ona w końcu jest.