Andreas Küttel: Różnice pomiędzy wersjami
M |
Del Pacino (dyskusja • edycje) M |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Grafika:Kuttel.jpg|thumb|175px|right|Siekacze i ich Andreas]] |
[[Grafika:Kuttel.jpg|thumb|175px|right|Siekacze i ich Andreas]] |
||
⚫ | '''Andreas Küttel''' (wym. ''Kyuttel, Kittel, Kyttel, Kuttel, Kuytel'' lub ''Kojttel'', ur. ur. 25 kwietnia [[1979]] w Einsiedeln) – [[Szwajcaria|szwajcarski]] skoczek narciarski, zwany popularnie „Sernikiem”. Uważa się za popularngo, a szkoczkowie ogłosili go swoim rzecznikiem. Gdy któryś z nich ma jakąś sprawę do [[Walter Hofer|Hofera]] albo sędziego, to posyła doń Andreasa, który z uśmiechem na ustach ponegocjuje. |
||
⚫ | |||
Andreas Küttel pochodzi w prostej linii od [[Wiewiórka|wiewiórki]], za czym przemawiają dwa argumenty: |
Andreas Küttel pochodzi w prostej linii od [[Wiewiórka|wiewiórki]], za czym przemawiają dwa argumenty: |
||
Linia 9: | Linia 8: | ||
Inna teoria dotycząca jego siekaczy mówi, że w młodości karmiony był wyłącznie [[ser]]em szwajcarskim, a jego uzębienie naturalnie dostosowało się do konieczności wgryzania w rzeczony. |
Inna teoria dotycząca jego siekaczy mówi, że w młodości karmiony był wyłącznie [[ser]]em szwajcarskim, a jego uzębienie naturalnie dostosowało się do konieczności wgryzania w rzeczony. |
||
Generalnie Andreas zalicza się do dobrych skoczków. W [[2006]] był trzeci w PŚ, a w [[2009]] roku Andi był nawet mistrzem świata. Nagły skok formy spowodowany był wyhodowaniem w zapadłych dolinach szwajcarskich [[Alpy|Alp]] specjalnego gatunku sera, który po przetrawieniu dawał skoczkowi właściwości odrzutowe. Niestety, ser został w tajemniczych okolicznościach wykradziony, a jego śladowe ilości wykryto w organizmie [[Gregor Schlierenzauer|Gregora Schlierenzauera]] |
Generalnie Andreas zalicza się do dobrych skoczków. W [[2006]] był trzeci w PŚ, a w [[2009]] roku Andi był nawet mistrzem świata. Nagły skok formy spowodowany był wyhodowaniem w zapadłych dolinach szwajcarskich [[Alpy|Alp]] specjalnego gatunku sera, który po przetrawieniu dawał skoczkowi właściwości odrzutowe. Niestety, ser został w tajemniczych okolicznościach wykradziony, a jego śladowe ilości wykryto w organizmie [[Gregor Schlierenzauer|Gregora Schlierenzauera]]. |
||
<br clear="all"> |
<br clear="all"> |
Wersja z 11:34, 7 sty 2011
Andreas Küttel (wym. Kyuttel, Kittel, Kyttel, Kuttel, Kuytel lub Kojttel, ur. ur. 25 kwietnia 1979 w Einsiedeln) – szwajcarski skoczek narciarski, zwany popularnie „Sernikiem”. Uważa się za popularngo, a szkoczkowie ogłosili go swoim rzecznikiem. Gdy któryś z nich ma jakąś sprawę do Hofera albo sędziego, to posyła doń Andreasa, który z uśmiechem na ustach ponegocjuje.
Andreas Küttel pochodzi w prostej linii od wiewiórki, za czym przemawiają dwa argumenty:
- nadnaturalnej wielkości siekacze (tzw. „jedynki)”,
- zamiłowanie do skakania.
Inna teoria dotycząca jego siekaczy mówi, że w młodości karmiony był wyłącznie serem szwajcarskim, a jego uzębienie naturalnie dostosowało się do konieczności wgryzania w rzeczony.
Generalnie Andreas zalicza się do dobrych skoczków. W 2006 był trzeci w PŚ, a w 2009 roku Andi był nawet mistrzem świata. Nagły skok formy spowodowany był wyhodowaniem w zapadłych dolinach szwajcarskich Alp specjalnego gatunku sera, który po przetrawieniu dawał skoczkowi właściwości odrzutowe. Niestety, ser został w tajemniczych okolicznościach wykradziony, a jego śladowe ilości wykryto w organizmie Gregora Schlierenzauera.