Andreas Küttel

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 09:09, 20 gru 2010 autorstwa FacetZRulonem (dyskusja • edycje) (nowa strona)
(różn.) ← przejdź do poprzedniej wersji • przejdź do aktualnej wersji (różn.) • przejdź do następnej wersji → (różn.)
Siekacze i ich Andreas


Andreas Küttel (wym. Kyuttel, Kittel, Kyttel, Kuttel, Kuytel lub Kojttel, ur. ur. 25 kwietnia 1979 w Einsiedeln) – szwajcarski skoczek narciarski, zwany popularnie „Sernikiem”.

Andreas Küttel poczhodzi w prostej linii od wiewiórki, za czym przemawiają dwa argumenty:

  • nadnaturalnej wielkości siekacze (tzw. „jedynki)”,
  • zamiłowanie do skakania.

Inna teoria dotycząca jego siekaczy mówi, że w młodości karmiony był wyłącznie serem szwajcarskim, a jego uzębienie naturalnie dostosowało się do konieczności wgryzania w rzeczony.

Generalnie Andreas zalicza się do nielotów. Wyjątkiem był 2009 rok, kiedy to Andi był nawet mistrzem świata. Nagły skok formy spodowowany był wychodowaniem w zapadłych dolinach szwajcarskich Alp specjalnego gatunku sera, który po przetrawieniu dawał skoczkowi właściwości odrzutowe. Niestety, ser został w tajemniczych okolicznościach wykradziony, a jego śladowe ilości wykryto w organiźmie Gregora Schlierenzauera


Szablon:Skoczkowie1