Biedronka (owad)

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Plik:Biedronko-chrząszcz.JPG
Biedronka przed przetworzeniem...
...i po przetowrzeniu

Biedronka – zwierze hodowlane nad Wisłą. Bardzo pożyteczne, ponieważ hoduje się samo i można zrobić z niego wiele rzeczy.

Zastosowanie biedronki

Biedronka jest stworzeniem przetwórczym, ponieważ:

  • po wydojeniu otrzymujemy mleko z biedronki;
  • po przetworzeniu otrzymujemy dżem z biedronki
  • po uwędzeniu otrzymujemy szynkę z biedronki;
  • po wyciśnięciu otrzymujemy sok z biedronki;
  • ze skrzydeł biedronki możemy zrobić np. naczynia (od razu w kropki);
  • z przy pomocy biedronki możemy telefonować.

Ponoć biedronki zżerają też mszyce, ale może przy konsumpcji sera z biedronki lepiej o tym nie wiedzieć. Ponadto w dawnych czasach biedronki służyły do transportu żywności (Biedroneczko, leć do nieba, przynieś mi kawałek chleba).

Rodzaje biedronek

Wyróżnia się następujące rodzaje i podgatunki biedronek:

  • biedronka klasyczna vel wielokropka;
  • biedronka polska – biało-czerwona;
  • biedronka satanistyczna – czarna w czerwone kropki;
  • biedronka ratunkowa – ze wzorem „trzy kropki – trzy kreski – trzy kropki”;
  • biedronka pi(d)żamowa vel stonka;
  • biedronka indiańska o łacińskiej nazwie Dżeronimo Martins Dystrybuszyn.
  • biedronka pobożna skrzyżowana z krową(nie wiadomo jakim cudem) - boża krówka
  • biedronka CeCe z afryki zwana żukiem. Cała czarna w czarne kropki.