Chemia: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M
Linia 10: Linia 10:
*pakowanie w kolorową folię.
*pakowanie w kolorową folię.
*polewanie [[domestos]]em.
*polewanie [[domestos]]em.
*Stopniowe [[Coca-Cola|aspartamu]], [[woda|fluoru]] i innych wartościowych substancji odżywczych których nie znajdziemy w prawdziwym produkcie, a wg. [[amerykańscy naukowców|ekspertów]] niezbędne do funkcjonowania.
*Stopniowe [[Coca-Cola|aspartamu]], [[woda|fluoru]] i innych wartościowych substancji odżywczych których nie znajdziemy w prawdziwym produkcie, a wg. [[Amerykańscy naukowcy|ekspertów]] niezbędne do funkcjonowania.


[[Plik:256px-Sciences exactes.svg.png|120px|right]]
[[Plik:256px-Sciences exactes.svg.png|120px|right]]
Linia 24: Linia 24:
|Chemia czysta || Z czego składa się herbata, a z czego cukier?
|Chemia czysta || Z czego składa się herbata, a z czego cukier?
|-
|-
|Chemia organiczna i nieorganiczna || Czy cukier to [[sól]], a herbata to alkohol?
|Chemia organiczna i nieorganiczna || Czy cukier to [[Sól kuchenna|sól]], a herbata to alkohol?
|-
|-
|Chemia analityczna || Ile trzeba dodać moli cukru do 1 mola herbaty, aby mieszanina otrzymała słodki smak?
|Chemia analityczna || Ile trzeba dodać moli cukru do 1 mola herbaty, aby mieszanina otrzymała słodki smak?

Wersja z 16:25, 24 sty 2013

Sprawdzian z chemii

Pamiętaj chemiku młody, zawsze wrzucaj gCenzura2.svgo do wody.

Podstawowa zasada

Chemianauka rozwinięta w wysoko cywilizowanych krajach (np. w II Rzeczpospolitej).

Wstęp

Jej głównymi założeniami jest zmniejszenie kosztów produkcji artykułów spożywczych. Polega na odświeżaniu przeterminowanych produktów. Każda sieć handlowa ma swoją ściśle strzeżoną technologię odświeżania.

Częstym sposobem odświeżania produktów jest:

  • malowanie towarów farbami plakatowymi.
  • lizanie produktów (ślina likwiduje niektóre niebezpieczne bakterie i wirusy).
  • pakowanie w kolorową folię.
  • polewanie domestosem.
  • Stopniowe aspartamu, fluoru i innych wartościowych substancji odżywczych których nie znajdziemy w prawdziwym produkcie, a wg. ekspertów niezbędne do funkcjonowania.

Działy chemii

Chemia jest niezwykłe rozgałęzioną nauką, dlatego naukowcy podzielili ją na kilka działów. Przedstawimy je na podstawie herbaty z cukrem.


Działy chemii

Chemia czysta Z czego składa się herbata, a z czego cukier?
Chemia organiczna i nieorganiczna Czy cukier to sól, a herbata to alkohol?
Chemia analityczna Ile trzeba dodać moli cukru do 1 mola herbaty, aby mieszanina otrzymała słodki smak?
Pirotechnika Jak zrobić bombę z herbaty i cukru?
Fizykochemia W jakiej temperaturze następuje proces krzepnięcia herbaty z cukrem?
Biochemia Ile cukru należy dosypać do herbaty, aby mieszanina była trująca?
Astrochemia Czy na Saturnie też występuje herbata z cukrem?
Geochemia Czy herbata z cukrem to solanka?
Chemia środowiskowa Jak przyrządzić herbatę z cukrem w lesie?
Metaloorganika Z jaką łyżeczką przereaguje herbata z cukrem?
Chemia maturalna Czy herbata oraz cukier znajdują sie w tablicach?
Chemia porównawcza Który sok jest lepszym rozpuszczalnikiem alkoholu?

Zagrożenia

Powoduje nieuleczalne choroby u osób zbyt długo przebywających w jej towarzystwie, najbardziej niebezpieczna jest chemiofilia - choroba układu nerwowego objawiająca się niekontrolowaną chęcią założenia białego fartucha, zsyntetyzowania alkoholu ze wszystkiego co się da i koniecznością przytulenia się do kolby kulistej.

Prekursorzy

Szablon:Przedmioty szkolne