Karp: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (polska języka trudna być języka)
(etymologia karpia)
Znacznik: edytor wizualny
 
(Nie pokazano 46 wersji utworzonych przez 35 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Przekarp.jpg|thumb|325px|Gazeta.pl o przyrządzaniu karpia]]
'''Karp''' – gatunek [[ryba|ryby]], powszechnie zwany ''dusicielem wigilijnym''. W związku z apelami o humanitarne traktowanie zwierząt, karpie uśmiercane są poprzez wrzucanie do wanny z rybą włączonej [[suszarka do włosów|suszarki do włosów]]. [[Adam Michnik]] w artykule ''Wasz prezydent, nasze bezrobocie'' w [[Gazeta Wyborcza|Gazecie Wyborczej]] dostrzegł zagrożenie płynące ze strony tego gatunku, pisząc znamienite słowa: ''Karp jest rybą polską i nie można go przyrządzać [[ryba po grecku|po grecku]], a już na pewno nie [[ryba po żydowsku|po żydowsku]].''
{{cytat|Cap za główkę, fiu po brzuszku, flaczki na wierzch|Poseł Joachim Brudziński o zabijaniu '''karpia wigilijnego'''}}
'''Karp''' – dusiciel [[Wigilia Bożego Narodzenia|wigilijny]], gatunek [[ryba|ryby]].


== Pochodzenie ==
Karp jest sławną rybą nie dlatego, że co roku następuje masowa eksterminacja gatunku, lecz dlatego, iż nazwa ''[[Karpaty]]'' pochodzi od słowa karp. Oznaczałoby to, że nie tylko [[łosoś|łososie]] podróżują w górę rzek.
Jak okazało się po badaniach genetycznych, karp pochodzi z Morza Kaspijskiego<ref>Pytanie, jak przedostał się do zbiorników otwartych, skoro Morze Kaspijskie to jezioro?</ref>.
<br/>[[Adam Michnik]] w artykule ''Wasz prezydent, nasze bezrobocie'' w [[Gazeta Wyborcza|Gazecie Wyborczej]] dostrzegł problem narodowy tej ryby, pisząc znamienite słowa: ''Karp jest rybą polską i nie można go przyrządzać [[ryba po grecku|po grecku]], a już na pewno nie [[ryba po żydowsku|po żydowsku]].''


Karpie żyją w wodzie brudnej i mulistej, na przykład w jeziorach, sadzawkach i kałużach. Jest to taktyka samozachowawcza gatunku pozwalająca na znaczne pogorszenie smaku.
Inne sławne nazwy i hasła:

* ''Nie karp się, noś pajączka!''
== Zwyczaje ==
* ''Muszę nakarpić kota.''
<poem>Jest zwierzęciem, które nienawidzi świąt [[Boże Narodzenie|Bożego Narodzenia]] i w Wigilię nie odzywa się ludzkim, lecz baranim głosem<ref>Ewentualnie, nie odzywa się już w ogóle, bo go zatkano plasterkiem cytryny dla ozdoby</ref>.
Gatunek należy do bardzo niebezpiecznych – zdarzały się śmiertelne zadławienia lub ewentualnie poszatkowania ścianek gardła czy przełyku jego ośćmi.
Niektórzy są zdania, że karp to przede wszystkim straszny zamulacz. Być może dlatego rezygnują z posiadania tej nudnej ryby w wannie na rzecz bardziej rozrywkowych zajęć, takich jak zabijanie jej i wyciąganie tejże wnętrzności.</poem>

== Przygotowanie do przyrządzenia ==
Dobrym sposobem na uśmiercenie karpia jest utopienie go w łyżce wody. W związku z apelami o humanitarne traktowanie zwierząt, karpie jednak są uśmiercane poprzez wrzucanie do wanny z rybą włączonej [[suszarka do włosów|suszarki do włosów]].

== Przyrządzanie ==
Niezależnie jak przyrządzisz karpia, prawdopodobnie on sam [[Śmierć|urządzi Cię]] szybciej.

== Walory kulinarne ==
Już [[Horacy]] doceniał niewątpliwie oryginalny smak karpia, tworząc maksymę „[[Carpe diem|karpie dziś jem]]”. Znana postać o nazwisku [[Szymon Wydra|Wydra]] zna ją dobrze i lubi się nią wspierać, bowiem jak powszechnie wiadomo wydry lubią jeść ryby. Karp doda przyrządzanej potrawie mułowego aromatu z nutą nawozu.

== Etymologia ==
Włoskie słowo scarpetta → bucik, pantofelek zostało skrócone do samego "carp" aby odróżnić je od siostrzanego słowa "skarpeta". Naukowcy mylnie doszukiwali się pochodzenia słowa w zwrocie "Carpe diem", które jednak powstało znacznie później, zainspirowane błotnistym smakiem karpia.

== Zobacz też ==
* [[sum]]
* [[śledź]]

{{przypisy}}

{{stub|zwi}}


[[Kategoria:Zwierzęta]]
[[Kategoria:Ryby]]
[[Kategoria:Ryby]]

[[hu:Ponty]]

Aktualna wersja na dzień 14:56, 25 sty 2022

Gazeta.pl o przyrządzaniu karpia

Cap za główkę, fiu po brzuszku, flaczki na wierzch

Poseł Joachim Brudziński o zabijaniu karpia wigilijnego

Karp – dusiciel wigilijny, gatunek ryby.

Pochodzenie[edytuj • edytuj kod]

Jak okazało się po badaniach genetycznych, karp pochodzi z Morza Kaspijskiego[1].
Adam Michnik w artykule Wasz prezydent, nasze bezrobocie w Gazecie Wyborczej dostrzegł problem narodowy tej ryby, pisząc znamienite słowa: Karp jest rybą polską i nie można go przyrządzać po grecku, a już na pewno nie po żydowsku.

Karpie żyją w wodzie brudnej i mulistej, na przykład w jeziorach, sadzawkach i kałużach. Jest to taktyka samozachowawcza gatunku pozwalająca na znaczne pogorszenie smaku.

Zwyczaje[edytuj • edytuj kod]

Jest zwierzęciem, które nienawidzi świąt Bożego Narodzenia i w Wigilię nie odzywa się ludzkim, lecz baranim głosem[2].
Gatunek należy do bardzo niebezpiecznych – zdarzały się śmiertelne zadławienia lub ewentualnie poszatkowania ścianek gardła czy przełyku jego ośćmi.
Niektórzy są zdania, że karp to przede wszystkim straszny zamulacz. Być może dlatego rezygnują z posiadania tej nudnej ryby w wannie na rzecz bardziej rozrywkowych zajęć, takich jak zabijanie jej i wyciąganie tejże wnętrzności.

Przygotowanie do przyrządzenia[edytuj • edytuj kod]

Dobrym sposobem na uśmiercenie karpia jest utopienie go w łyżce wody. W związku z apelami o humanitarne traktowanie zwierząt, karpie jednak są uśmiercane poprzez wrzucanie do wanny z rybą włączonej suszarki do włosów.

Przyrządzanie[edytuj • edytuj kod]

Niezależnie jak przyrządzisz karpia, prawdopodobnie on sam urządzi Cię szybciej.

Walory kulinarne[edytuj • edytuj kod]

Już Horacy doceniał niewątpliwie oryginalny smak karpia, tworząc maksymę „karpie dziś jem”. Znana postać o nazwisku Wydra zna ją dobrze i lubi się nią wspierać, bowiem jak powszechnie wiadomo wydry lubią jeść ryby. Karp doda przyrządzanej potrawie mułowego aromatu z nutą nawozu.

Etymologia[edytuj • edytuj kod]

Włoskie słowo scarpetta → bucik, pantofelek zostało skrócone do samego "carp" aby odróżnić je od siostrzanego słowa "skarpeta". Naukowcy mylnie doszukiwali się pochodzenia słowa w zwrocie "Carpe diem", które jednak powstało znacznie później, zainspirowane błotnistym smakiem karpia.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]

Przypisy

  1. Pytanie, jak przedostał się do zbiorników otwartych, skoro Morze Kaspijskie to jezioro?
  2. Ewentualnie, nie odzywa się już w ogóle, bo go zatkano plasterkiem cytryny dla ozdoby


Crystal Clear app bug.svg To jest tylko zalążek artykułu o zwierzętach. Jeśli należysz do świata zwierząt – rozbuduj go.