Poradnik:Jak stworzyć alkohol: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M
Linia 1: Linia 1:
{{Osoba styl|tekst=Tyn artykuł pisany jyst w stylu chopa [[Żywiec (piwo)|żywcym]] odyrwanygo od pługa i może ni być zrozumiały dla wszyćkich.}}
{{Osoba styl|tekst=Tyn artykuł pisany jyst w stylu chopa [[Żywiec (piwo)|żywcym]] odyrwanygo od pługa i może ni być zrozumiały dla wszyćkich.}}
{{cytat|Weźmisz czarno kurę...|fragmynt starożytnygo przypisu wydług miszcza [[Jakub Wędrowycz|Wyndrowycza]]}}
{{cytat|Weźmisz czarno kure...|fragmynt starożytnygo przypisu wydług miszcza [[Jakub Wędrowycz|Wyndrowycza]]}}


'''Jak stworzyć alkohol''' – poradnik.
'''Jak stworzyć alkohol''' – poradnik.
Linia 12: Linia 12:
*{{t|[[Wino]]}}ni dobre, bo musisz mić piwnice, coby w nij winiacz trzymać. Do tygo winiacz musi swoje odstać, a czym byndzisz w tym czasie gardło płukał, a?
*{{t|[[Wino]]}}ni dobre, bo musisz mić piwnice, coby w nij winiacz trzymać. Do tygo winiacz musi swoje odstać, a czym byndzisz w tym czasie gardło płukał, a?
*{{t|[[Piwo]]}}tyż ni dobre, bo trza [[chmiel|szyszki]] zbirać, a co ty jakiś lyśny dziadek jestyś? A do tego słód mić musisz, a to drogi intyrys. I procyntów mało.
*{{t|[[Piwo]]}}tyż ni dobre, bo trza [[chmiel|szyszki]] zbirać, a co ty jakiś lyśny dziadek jestyś? A do tego słód mić musisz, a to drogi intyrys. I procyntów mało.
*{{t|Whisky/whiskey}}szkocka odmiana bimbru pyndzona na myszach.
*{{t|Whisky/whiskey}}szkocka odmiana bimbru pyndzona na [[mysz]]ach.
Wybrałeś? No, to tyra znajdź odpowidniom sykcjem i tam czytaj.
Wybrałeś? No, to tyra znajdź odpowidniom sykcjem i tam czytaj.


Linia 18: Linia 18:
* Pirwyj musisz mić bimbrowniem. Każdy szanujoncy siem bimbrownik ma takom bimbrowniem. Moży to być piwnica, stara rudyra lub jakowaś ziemnianka.
* Pirwyj musisz mić bimbrowniem. Każdy szanujoncy siem bimbrownik ma takom bimbrowniem. Moży to być piwnica, stara rudyra lub jakowaś ziemnianka.
* Znalazłyś swoji królystwo? To tyra poczybujysz narzyndzi do destylacji. Nada siem rura z tygo [[Star]]a, co stoi na złomowisku. Tak, silnik tyż wyź. Przyda siem do ogrzywania dystylatu. Tyra jyszczy jakieś baniaki by siem przydały. Tak co najmnij ze czy. Ni ma rady! Musisz wysupłać tych parem złotych.
* Znalazłyś swoji królystwo? To tyra poczybujysz narzyndzi do destylacji. Nada siem rura z tygo [[Star]]a, co stoi na złomowisku. Tak, silnik tyż wyź. Przyda siem do ogrzywania dystylatu. Tyra jyszczy jakieś baniaki by siem przydały. Tak co najmnij ze czy. Ni ma rady! Musisz wysupłać tych parem złotych.
* Tyraz musisz zrobić zaczyn. Ni wisz co to zaczyn? To ji to, z czygo byndzisz robił bimber. Poczebna ci jyst woda, drożdży i cukir. Miszasz ji trzy razem z takom proporcjom, że dajysz litr wody, 4 kilo cukru i 10 gram drożdży.
* Tyraz musisz zrobić zaczyn. Ni wisz co to zaczyn? To ji to, z czygo byndzisz robił bimber. Poczebna ci jyst [[woda]], drożdży i [[cukier|cukir]]. Miszasz ji trzy razem z takom proporcjom, że dajysz litr wody, 4 kilo cukru i 10 gram drożdży.
* Stawiasz to na odpalonym silniku i czykasz aż zajdzi ryakcja [[Gej|Gyja]]-[[Luzak]]a, o taka:
* Stawiasz to na odpalonym silniku i czykasz aż zajdzi ryakcja [[Gej|Gyja]]-[[Luzak]]a, o taka:
<div style="text-align: center;"><math>{C_6}{H_{12}}{O_6}\xrightarrow[ciplo]{drozdzy}2C_2H_5OH+2CO_2</math></div>
<div style="text-align: center;"><math>{C_6}{H_{12}}{O_6}\xrightarrow[ciplo]{drozdzy}2C_2H_5OH+2CO_2</math></div>
* Tyraz czykasz aż alkohol ci spłyni do drugij michy przyz rurkem.
* Tyraz czykasz aż alkohol ci spłyni do drugij michy przyz rurkem.
* Ni pij... za późno. To tyraz to wyrzygaj. Pirszy kroply to mytanol jyst, tyn, co siem nim [[Czesi|Pypiki]] truły.
* Ni pij... za późno. To tyraz to wyrzygaj. Pirszy kroply to mytanol jyst, tyn, co siem nim [[Czesi|Pypiki]] truły.
* Powtórz dystylacjem kilka razy, coby alkohol był mocny i nalyżyci w mózg kopał. Jak wypijysz całość, to idź zrobić se drugom porcjem.
* Powtórz dystylacjem kilka razy, coby alkohol był mocny i nalyżyci w [[mózg]] kopał. Jak wypijysz całość, to idź zrobić se drugom porcjem.


== Wódka ==
== Wódka ==
* Pirwyj zrozum różnicem miendzy wódkom, a bimbrem. Do wódki ni dodaji siem cukru!
* To jak fyrmyntuji pytasz? Ano, birzy siem kilkanaści kilo [[Ziemniak|zimniaków]] i z nich uzyskuji siem cukir.
* Zimniaki kroisz i miksujisz na papkem miksyrym.
* Nastympni dodajisz do zimniaków drożdży i czykasz aż zrobiom swoji.
* Jak już panowi Gyj i Luzak byndom zaspokojini, możysz rozpoczonć dystylacjem.
* Powtarzasz jom tyly razy, ily uznasz za stosowny<ref>Ino ni przysadź, bo ci spiryt wyndzi</ref>.
* I ni pij tego, co wylatuji na poczontku! Cholera... Znowu za późno. Idź na jakąś [[Izba przyjęć|izbem przyjenć]] czy cóś. Tylko na pogotowi ni dzwoń, jak w Łodzi miszkasz... I ni mów, ży pyndzisz wódem!
* No, żyjisz... To teraz to przylyj do butylków.
* I pij, sprzydawaj na [[meta|mycie]] czy co tam chcysz.


== Wino ==
== Wino ==
* Zanim w ogóly zacznisz myślić o wini, musisz mić mijscy, w którym byndzisz mógł ji przychowywać. Mijscy musi być cimny i zy stałom tympyraturom. Idyalna byndzi piwnica, ino z dobrym zamkim, coby nikt ci trunku ni wypił.
* Zanim w ogóly zacznisz myślić o wini, musisz mić mijscy, w którym byndzisz mógł ji przychowywać. Mijscy musi być cimny i zy stałom tympyraturom. Idyalna byndzi piwnica, ino z dobrym zamkim, coby nikt ci trunku ni wypił.
* Ni masz piwnicy? Masz [[Wpierdol|wp]]... problym. Możysz zawszy jyszczy wybudować zimiankem i pilnować jij.
* Ni masz piwnicy? Masz [[Wpierdol|wp]]... problym. Możysz zawszy jyszczy wybudować zimiankem i pilnować jij.
* Tyroz poczebujesz czygoś , z czygo byndzisz robił winiacza. Gupie [[Francja|Francuzy]] myślom, ży wino robi siem tylko z winogron. Ni słuchaj ich. Możysz użyć takży jabłków, gruszków, śliwków, porzyczków, czarnygo bzu czy cukirków prawoślazowych.
* Tyroz poczebujesz czygoś , z czygo byndzisz robił winiacza. Gupie [[Francja|Francuzy]] myślom, ży wino robi siem tylko z winogron. Ni słuchaj ich. Możysz użyć takży [[jabłko|jabłków]], gruszków, śliwków, porzyczków, czarnygo bzu czy cukirków prawoślazowych.
* Tyroz musisz wybrany owocy czy inny cukirki wycisnąć, coby uzyskać z nich miazgem. Postyraj siem ni pobrudzić ścian w całym domu... Dasz komuś jabola to odmaluji ci ściany.
* Tyroz musisz wybrany owocy czy inny cukirki wycisnąć, coby uzyskać z nich miazgem. Postyraj siem ni pobrudzić ścian w całym domu... Dasz komuś jabola to odmaluji ci ściany.
* Miazgem postaw na cztyry dni i podziwiaj jom. Ni pij. Gdy już w całyj chałupie byndzi ci śmirdzić, dodaj pirosiarczanu potasu, coby wykończyć wszyćkie paskudztwa co siem tam zalyngły. Tylko ni przysadź z ilościom, bo wykończysz i siebi.
* Miazgem postaw na cztyry dni i podziwiaj jom. Ni pij. Gdy już w całyj chałupie byndzi ci śmirdzić, dodaj pirosiarczanu potasu, coby wykończyć wszyćkie paskudztwa co siem tam zalyngły. Tylko ni przysadź z ilościom, bo wykończysz i siebi.
Linia 38: Linia 47:
* Ni, po czech dniach wino jyst nidojrzały.
* Ni, po czech dniach wino jyst nidojrzały.
* Ni, po miesincu tyż.
* Ni, po miesincu tyż.
* A co ty Wyngier jystyś, żyby dwumisienczny wino pić?
* A co ty [[Węgry|Wyngir]] jystyś, żyby dwumisienczny wino pić?
* Nu, po pół roku możysz zlać około ¾ zawartości baniaka.
* Nu, po pół roku możysz zlać około ¾ zawartości baniaka.
* Dlaczygo ni wszyćko? Bo osad byndzi i wino byndzi nipijalny. Rysztem zlywasz po dwóch dniach.
* Dlaczygo ni wszyćko? Bo osad byndzi i wino byndzi nipijalny. Rysztem zlywasz po dwóch dniach.
Linia 44: Linia 53:


== Whisky/wshiskey ==
== Whisky/wshiskey ==
* Pirwyj poczebujisz myszów. Możysz ji nałapać w [[Stodoła|stodole]], ino uważaj, coby ni były wścikły.
* Skoro masz już myszów, tyroz możysz ich przymilić w maszyncy do [[mięso|miensa]].
* Jak myszy bendom zaminiony w krwawom miazgem to dodaj do nich drożdży.
* Po tygodniu, jak myszy przyfyrmyntują, możysz ji poddać dystylacji, takij jak w bimbrze.
* Czynność powtórz dwa albo czy razy, aly ni wincyj, bo ci spirytus tychniczny wyjdzi, a ni whisky.
* Po dystyslacji wsadzasz whisky do butlów, aby siem odlyżała.
* Czynść alkoholu wtydy wyparuji, jako tak zwana „działa dla [[anioł]]ów”<ref>To anioły piją krew myszów?</ref>.
* Po około czech latach whisky nadaji się do picia.
* Ni, ni ma, ży ci siem chcy już. Musi odlyżyć, ty Lucyfyrzy, ty! Ni chcy siem z aniołami dzilić...


== Piwo ==
== Piwo ==
* Poczebujisz dwóch rzeczy: jenczmina, który możysz ukraść swojimu koniu<ref>Tylko ni za dużo, bo siem WHO zainteresuji</ref> i zilonych szyszków chmielowych.
* Poczebujisz dwóch rzeczy: jęczjenczmina, który możysz ukraść swojimu [[koń|koniu]]<ref>Tylko ni za dużo, bo siem WHO zainteresuji</ref> i zilonych szyszków chmielowych.
* Tyroz gotujisz jenczmiń i wysuszyć. Po czternastu dniach oczymasz słód jenczmienny.
* Tyroz gotujisz jenczmiń i wysuszyć. Po czternastu dniach oczymasz słód jenczmienny.
* W cylu uzyskania ykstraktu gotuj szyszki przyz czy godziny.
* W cylu uzyskania ykstraktu gotuj szyszki przyz czy godziny. Potym dodajimy do ykstraktu drożdży.
* Jak masz już ykstrakt to przygotuj sobi michem z dwoma litry wody i jidnym kilo cukru. Wymiszaj dokładni.
* Podgrzyj ykstrakt w goroncyj wodzi.
* Dodaj go razym z 20 litry wody do tyj pocukrzonyj.
* Umiść wszyćko w baniaku fyrmyntacyjnym.
* Czykaj aż fyrmyntacja w baloni siem zakończy (ok. 6–8 dni).
* Pij i patrz jak ci [[brzuch|bybych]] rośni!!!

{{Przypisy}}

Wersja z 13:37, 9 wrz 2013

Weźmisz czarno kure...

fragmynt starożytnygo przypisu wydług miszcza Wyndrowycza

Jak stworzyć alkohol – poradnik.

No winc, chcysz stworzyć alkohol, bo ni masz za co pić albo ni chcom ci go sprzydać? A co ty Bóg albo inszy MacGyver jestyś, coby cóś z niczego zrobić? Ty to możysz co najwyżyj alkohol wytworzyć. A właściwie to boski trunyk, ni żadyn alkohol!

Jak zaczonć?

Pirwyj wymyślij sobie rodzaj trunku, co go se chcysz zrobić. Do wyboru masz:

  • Szablon:Tdużo, tanio i lepij niż wódka z Tesco. Niby zakazane, ale dopóki nie bendzisz tym handlował na giełdzie nikt się nie czypnie.
  • Szablon:Tdrożyj, a do tego mogą wpaść misie i cię zwinonć, jak to bez koncysji robisz.
  • Szablon:Tni dobre, bo musisz mić piwnice, coby w nij winiacz trzymać. Do tygo winiacz musi swoje odstać, a czym byndzisz w tym czasie gardło płukał, a?
  • Szablon:Ttyż ni dobre, bo trza szyszki zbirać, a co ty jakiś lyśny dziadek jestyś? A do tego słód mić musisz, a to drogi intyrys. I procyntów mało.
  • Szablon:Tszkocka odmiana bimbru pyndzona na myszach.

Wybrałeś? No, to tyra znajdź odpowidniom sykcjem i tam czytaj.

Bimber

  • Pirwyj musisz mić bimbrowniem. Każdy szanujoncy siem bimbrownik ma takom bimbrowniem. Moży to być piwnica, stara rudyra lub jakowaś ziemnianka.
  • Znalazłyś swoji królystwo? To tyra poczybujysz narzyndzi do destylacji. Nada siem rura z tygo Stara, co stoi na złomowisku. Tak, silnik tyż wyź. Przyda siem do ogrzywania dystylatu. Tyra jyszczy jakieś baniaki by siem przydały. Tak co najmnij ze czy. Ni ma rady! Musisz wysupłać tych parem złotych.
  • Tyraz musisz zrobić zaczyn. Ni wisz co to zaczyn? To ji to, z czygo byndzisz robił bimber. Poczebna ci jyst woda, drożdży i cukir. Miszasz ji trzy razem z takom proporcjom, że dajysz litr wody, 4 kilo cukru i 10 gram drożdży.
  • Stawiasz to na odpalonym silniku i czykasz aż zajdzi ryakcja Gyja-Luzaka, o taka:
  • Tyraz czykasz aż alkohol ci spłyni do drugij michy przyz rurkem.
  • Ni pij... za późno. To tyraz to wyrzygaj. Pirszy kroply to mytanol jyst, tyn, co siem nim Pypiki truły.
  • Powtórz dystylacjem kilka razy, coby alkohol był mocny i nalyżyci w mózg kopał. Jak wypijysz całość, to idź zrobić se drugom porcjem.

Wódka

  • Pirwyj zrozum różnicem miendzy wódkom, a bimbrem. Do wódki ni dodaji siem cukru!
  • To jak fyrmyntuji pytasz? Ano, birzy siem kilkanaści kilo zimniaków i z nich uzyskuji siem cukir.
  • Zimniaki kroisz i miksujisz na papkem miksyrym.
  • Nastympni dodajisz do zimniaków drożdży i czykasz aż zrobiom swoji.
  • Jak już panowi Gyj i Luzak byndom zaspokojini, możysz rozpoczonć dystylacjem.
  • Powtarzasz jom tyly razy, ily uznasz za stosowny[1].
  • I ni pij tego, co wylatuji na poczontku! Cholera... Znowu za późno. Idź na jakąś izbem przyjenć czy cóś. Tylko na pogotowi ni dzwoń, jak w Łodzi miszkasz... I ni mów, ży pyndzisz wódem!
  • No, żyjisz... To teraz to przylyj do butylków.
  • I pij, sprzydawaj na mycie czy co tam chcysz.

Wino

  • Zanim w ogóly zacznisz myślić o wini, musisz mić mijscy, w którym byndzisz mógł ji przychowywać. Mijscy musi być cimny i zy stałom tympyraturom. Idyalna byndzi piwnica, ino z dobrym zamkim, coby nikt ci trunku ni wypił.
  • Ni masz piwnicy? Masz wp... problym. Możysz zawszy jyszczy wybudować zimiankem i pilnować jij.
  • Tyroz poczebujesz czygoś , z czygo byndzisz robił winiacza. Gupie Francuzy myślom, ży wino robi siem tylko z winogron. Ni słuchaj ich. Możysz użyć takży jabłków, gruszków, śliwków, porzyczków, czarnygo bzu czy cukirków prawoślazowych.
  • Tyroz musisz wybrany owocy czy inny cukirki wycisnąć, coby uzyskać z nich miazgem. Postyraj siem ni pobrudzić ścian w całym domu... Dasz komuś jabola to odmaluji ci ściany.
  • Miazgem postaw na cztyry dni i podziwiaj jom. Ni pij. Gdy już w całyj chałupie byndzi ci śmirdzić, dodaj pirosiarczanu potasu, coby wykończyć wszyćkie paskudztwa co siem tam zalyngły. Tylko ni przysadź z ilościom, bo wykończysz i siebi.
  • Tyroz przycydź miazgem, coby sok uzyskać.
  • Dodaj do soku drożdży i cukru. Im bardzij gorzki owoc tym wincyj cukru. Do cukirków prawoślazowych NI DODAWAJ cukru. Do winogron tyż ni musisz, aly ci wtydy słaby winiacz wyńdzie.
  • Zlyj wszyćko do gąsiora i czykaj. Im dłużej poczykasz tym lypszy winiacz byndzie.
  • Ni, po czech dniach wino jyst nidojrzały.
  • Ni, po miesincu tyż.
  • A co ty Wyngir jystyś, żyby dwumisienczny wino pić?
  • Nu, po pół roku możysz zlać około ¾ zawartości baniaka.
  • Dlaczygo ni wszyćko? Bo osad byndzi i wino byndzi nipijalny. Rysztem zlywasz po dwóch dniach.
  • Tyra możysz siem uchlać.

Whisky/wshiskey

  • Pirwyj poczebujisz myszów. Możysz ji nałapać w stodole, ino uważaj, coby ni były wścikły.
  • Skoro masz już myszów, tyroz możysz ich przymilić w maszyncy do miensa.
  • Jak myszy bendom zaminiony w krwawom miazgem to dodaj do nich drożdży.
  • Po tygodniu, jak myszy przyfyrmyntują, możysz ji poddać dystylacji, takij jak w bimbrze.
  • Czynność powtórz dwa albo czy razy, aly ni wincyj, bo ci spirytus tychniczny wyjdzi, a ni whisky.
  • Po dystyslacji wsadzasz whisky do butlów, aby siem odlyżała.
  • Czynść alkoholu wtydy wyparuji, jako tak zwana „działa dla aniołów[2].
  • Po około czech latach whisky nadaji się do picia.
  • Ni, ni ma, ży ci siem chcy już. Musi odlyżyć, ty Lucyfyrzy, ty! Ni chcy siem z aniołami dzilić...

Piwo

  • Poczebujisz dwóch rzeczy: jęczjenczmina, który możysz ukraść swojimu koniu[3] i zilonych szyszków chmielowych.
  • Tyroz gotujisz jenczmiń i wysuszyć. Po czternastu dniach oczymasz słód jenczmienny.
  • W cylu uzyskania ykstraktu gotuj szyszki przyz czy godziny. Potym dodajimy do ykstraktu drożdży.
  • Jak masz już ykstrakt to przygotuj sobi michem z dwoma litry wody i jidnym kilo cukru. Wymiszaj dokładni.
  • Podgrzyj ykstrakt w goroncyj wodzi.
  • Dodaj go razym z 20 litry wody do tyj pocukrzonyj.
  • Umiść wszyćko w baniaku fyrmyntacyjnym.
  • Czykaj aż fyrmyntacja w baloni siem zakończy (ok. 6–8 dni).
  • Pij i patrz jak ci bybych rośni!!!

Przypisy

  1. Ino ni przysadź, bo ci spiryt wyndzi
  2. To anioły piją krew myszów?
  3. Tylko ni za dużo, bo siem WHO zainteresuji