Ryba po żydowsku: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (- {{kasacja}}) |
(jak można udusić rybę, która jest już drugiej świeżości? widać że antysemici są upośledzeni umysłowo :)) |
||
Linia 6: | Linia 6: | ||
* Kupić rybę drugiej świeżości od żydowskiego [[handlarz]]a. |
* Kupić rybę drugiej świeżości od żydowskiego [[handlarz]]a. |
||
* Wziąć z piwnicy 1,5 kg [[ziemniak|ziemniaków]] i wysmażyć, aż się [[patelnia]] zarumieni. |
* Wziąć z piwnicy 1,5 kg [[ziemniak|ziemniaków]] i wysmażyć, aż się [[patelnia]] zarumieni. |
||
* Rybę udusić gazem. (Koniecznie!) |
|||
* [[Łeb]] rybie odciąć, [[oczy]] wyłupić, [[ości]] wyskrobać [[kozik]]iem z hitlerjugend. |
* [[Łeb]] rybie odciąć, [[oczy]] wyłupić, [[ości]] wyskrobać [[kozik]]iem z hitlerjugend. |
||
* Podgrzać rybę na [[olej]]u wymieszanym ze zmielonym [[pieprz]]em |
* Podgrzać rybę na [[olej]]u wymieszanym ze zmielonym [[pieprz]]em i [[sól|solą]]. |
||
* (opcjonalnie) Płukanie [[żołądek|żołądka]]. |
* (opcjonalnie) Płukanie [[żołądek|żołądka]]. |
||
Wersja z 00:37, 9 wrz 2007
Odcinamy rybie łeb, wyłupiamy oczy i skrobiemy ości kozikiem. Ważne, by zrobić to w takiej kolejności, ponieważ inaczej ryba może stracić swój niepowtarzalny aromat.
Robert Makłowicz podczas przygowywania posiłku
Ryba po grecku jest jednym z najważniejszych elementów narodowej kuchni izraelskiej. W czasie swoich podróży słynny i utalentowany kucharz Robert Makłowicz odnalazł w tajnych archiwach niemieckich oryginalny przepis na rybę po żydowsku: