Ryba po żydowsku: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (- {{kasacja}})
(jak można udusić rybę, która jest już drugiej świeżości? widać że antysemici są upośledzeni umysłowo :))
Linia 6: Linia 6:
* Kupić rybę drugiej świeżości od żydowskiego [[handlarz]]a.
* Kupić rybę drugiej świeżości od żydowskiego [[handlarz]]a.
* Wziąć z piwnicy 1,5 kg [[ziemniak|ziemniaków]] i wysmażyć, aż się [[patelnia]] zarumieni.
* Wziąć z piwnicy 1,5 kg [[ziemniak|ziemniaków]] i wysmażyć, aż się [[patelnia]] zarumieni.
* Rybę udusić gazem. (Koniecznie!)
* [[Łeb]] rybie odciąć, [[oczy]] wyłupić, [[ości]] wyskrobać [[kozik]]iem z hitlerjugend.
* [[Łeb]] rybie odciąć, [[oczy]] wyłupić, [[ości]] wyskrobać [[kozik]]iem z hitlerjugend.
* Podgrzać rybę na [[olej]]u wymieszanym ze zmielonym [[pieprz]]em, [[sól|solą]] i roztrzaskanym [[karaluch]]em z pejsów starego lichwiarza.
* Podgrzać rybę na [[olej]]u wymieszanym ze zmielonym [[pieprz]]em i [[sól|solą]].
* (opcjonalnie) Płukanie [[żołądek|żołądka]].
* (opcjonalnie) Płukanie [[żołądek|żołądka]].



Wersja z 00:37, 9 wrz 2007

Odcinamy rybie łeb, wyłupiamy oczy i skrobiemy ości kozikiem. Ważne, by zrobić to w takiej kolejności, ponieważ inaczej ryba może stracić swój niepowtarzalny aromat.

Robert Makłowicz podczas przygowywania posiłku

Ryba po grecku jest jednym z najważniejszych elementów narodowej kuchni izraelskiej. W czasie swoich podróży słynny i utalentowany kucharz Robert Makłowicz odnalazł w tajnych archiwach niemieckich oryginalny przepis na rybę po żydowsku: