Ryba po żydowsku: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(korekta) |
|||
Linia 10: | Linia 10: | ||
* Podgrzać rybę na [[olej]]u wymieszanym ze zmielonym [[pieprz]]em, [[sól|solą]] i roztrzaskanym [[karaluch]]em z pejsów starego lichwiarza. |
* Podgrzać rybę na [[olej]]u wymieszanym ze zmielonym [[pieprz]]em, [[sól|solą]] i roztrzaskanym [[karaluch]]em z pejsów starego lichwiarza. |
||
* Płukanie żołądka (opcjonalne). |
* Płukanie żołądka (opcjonalne). |
||
== Wersja Gestapo == |
|||
[[Video:Gotuj z Hitlerem|300px|thumb|Instrukcja obsługi po niemiecku]] |
|||
Przepis autorstwa [[Adolf Hitler|Hitlera]], wersja beta ryby po żydowsku. |
|||
*Kupić rybę drugiej świeżości od żydowskiego handlarza. |
|||
* Rybę udusić gazem. |
|||
*Wysmarować niemiecką kiełbasą, popieprzyć, posolić i udekorować śmietaną i truskawkami. |
|||
*Koniecznie wypić Arctic |
|||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
Wersja z 13:24, 26 kwi 2011
Odcinamy rybie łeb, wyłupiamy oczy i skrobiemy ości kozikiem. Ważne, by zrobić to w takiej kolejności, ponieważ inaczej ryba może stracić swój niepowtarzalny aromat.
Robert Makłowicz podczas przygowywania posiłku
Ryba po grecku jest jednym z najważniejszych elementów narodowej kuchni izraelskiej. Przepis został odnaleziony przez słynnego i utalentowanego kucharza Roberta Makłowicza, podczas swoich podróży, w tajnych archiwach niemieckich.
- Kupić rybę drugiej świeżości od żydowskiego handlarza.
- Wziąć z piwnicy 1,5 kg ziemniaków i wysmażyć, aż się patelnia zarumieni.
- Rybę udusić gazem (Koniecznie!).
- Łeb rybie odciąć, oczy wyłupić, ości wyskrobać kozikiem z Hitlerjugend.
- Podgrzać rybę na oleju wymieszanym ze zmielonym pieprzem, solą i roztrzaskanym karaluchem z pejsów starego lichwiarza.
- Płukanie żołądka (opcjonalne).
Wersja Gestapo
300px|thumb|Instrukcja obsługi po niemiecku Przepis autorstwa Hitlera, wersja beta ryby po żydowsku.
- Kupić rybę drugiej świeżości od żydowskiego handlarza.
- Rybę udusić gazem.
- Wysmarować niemiecką kiełbasą, popieprzyć, posolić i udekorować śmietaną i truskawkami.
- Koniecznie wypić Arctic