Ser: Różnice pomiędzy wersjami
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to 62.121.136.19. Autor wycofanej wersji to NataliaS.) |
|||
Linia 11: | Linia 11: | ||
* [[Barani Pęcheż]] |
* [[Barani Pęcheż]] |
||
* Serdelki |
* Serdelki |
||
* Spleśniały |
|||
* Kosmiczny |
* Kosmiczny |
||
* Drewniany |
* Drewniany |
Wersja z 15:49, 10 gru 2006
Ser – sypka substancja mająca wielkie zastosowanie we współczesnej kuchni. Ser jest przyprawą która znacznie wpływa na smak potrawy. Często używany jest do herbaty (zwykle 2 łyżeczki sera zmieniają całkiem smak herbaty). W dzisiejszych czasach ser trafia głównie na stoły państw kapitalistycznych, które szczycą się nim i krytykują kraje komunistyczne, które, aby uzyskać efekt smaku serowego, używają tajemniczej lepkiej i gęstej substancji, cukru. Ser jest również premierem oraz symbolem Francji. W Anglii ser jest tytułem szlacheckim (np. Ser Winston Churchill).
Rodzaje sera
- Biały
- Czarny
- Serek topiony (kogiel mogiel)
- Twaróg, czyli ser z dzika
- Barani Pęcheż
- Serdelki
- Spleśniały
- Kosmiczny
- Drewniany
- Ćwikła
i najgroźniejszy, najtwardszy, najbradziej śmierdzący...
- Żółty
- serowy
Ser jako broń
Ser jest śmierdzący i pożywny, a przy tym stosunkowo niedrogi, więc można używać go jako broni. Jest używany jako tworzywo na amunicję do pistoletów i granaty.