Ser: Różnice pomiędzy wersjami
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Amoniak. Autor wycofanej wersji to 80.48.127.81.) |
|||
Linia 17: | Linia 17: | ||
* Ułomny |
* Ułomny |
||
* Homogenizowany |
* Homogenizowany |
||
* Heterogenizowany |
|||
i najgroźniejszy, najtwardszy, najbradziej śmierdzący... |
i najgroźniejszy, najtwardszy, najbradziej śmierdzący... |
||
* Żółty |
* Żółty |
Wersja z 23:16, 23 mar 2008
Ser – sypka substancja mająca wielkie zastosowanie we współczesnej kuchni. Ser jest przyprawą która znacznie wpływa na smak potrawy. Często używany jest do herbaty (zwykle 2 łyżeczki sera zmieniają całkiem smak herbaty). W dzisiejszych czasach ser trafia głównie na stoły państw kapitalistycznych, które szczycą się nim i krytykują kraje komunistyczne, które, aby uzyskać efekt smaku serowego, używają tajemniczej lepkiej i gęstej substancji, cukru. Ser jest również premierem oraz symbolem Francji. W Anglii ser jest tytułem szlacheckim (np. Ser Winston Churchill).
Rodzaje sera
- Biały
- Czarny
- Serek topiony (kogiel mogiel)
- Twaróg, czyli ser z dzika
- Barani Pęcheż
- Serdelki
- Spleśniały
- Kosmiczny
- Drewniany
- Ćwikła
- Ułomny
- Homogenizowany
- Heterogenizowany
i najgroźniejszy, najtwardszy, najbradziej śmierdzący...
- Żółty
- serowy
Ser jako broń
Ser jest śmierdzący i pożywny, a przy tym stosunkowo niedrogi, więc można używać go jako broni. Jest używany jako tworzywo na amunicję do pistoletów i granaty (wypełnione bronią biologiczną czyli serem)