Spam: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to 79.186.120.244. Autor wycofanej wersji to 83.24.219.151.)
Linia 25: Linia 25:
[[ru:Спам]]
[[ru:Спам]]
[[sv:Spam]]
[[sv:Spam]]
[[zh:垃圾邮件]]

Wersja z 05:15, 13 mar 2008

Amerykański spam z serem ma wydłużony termin przydatności do spożycia

Spame-mail lub rzut na taśmę na forum albo na inne ogólnodostępne medium, zawierający codzienną aktualizację reklamy, wirusów bądź trojanów. Spam, w przeciwieństwie do ważnej poczty w jeszcze ważniejsze sprawie, idzie błyskawicznie; gdyby Poczta Polska dostarczała spam, byłby on w grupie nielicznych przypadków, w których Poczta z Trąbką działa punktualnie. Zresztą Poczta Polska dostarcza czasami spam, ale są to tylko marne ulotki, najczęściej reklamujące Fundusze Ubezpieczeniowe, pizzę albo inne badziewie.

Popularna to odmiana e-maila. Spam jest bardzo lubiany ze względu na wysokie wygrane, dochodzące do wielu milionów dolarów. Wiele osób korzysta również z promocji na zakup Viagry lub Photoshopa. W większości przypadków, usuwanie wiadomości spamowych, może pochłonąć nawet do 90% czasu życia danego użytkownika.

Prototypem spamu były przekupki, zarzucające przechodniów reklamami cudowności, które odstępowały krakowskim targiem. Pozwalały spróbować z gruntu zepsutych jabłek, aby przechodzień mógł zakabacić koszyk zgniłków do domu.

Według osób dotkniętych emailowstrętem, z pomocą spamu można otrzymać też spyware, który otwiera nasz komputer na cały świat i dopisuje do nieformalnej listy wolnych zasobów internetowych (tzw. botnet) albo przestawia układ klawiatury QWERTY na dowolny inny; posiada też możliwość dynamicznej zmiany układu klawiatury, kiedy już – pogodzeni z tym nieszczęściem – za pomocą markera opiszemy klawiaturę od nowa.

Spam nie działa niestety na Linuksie i możemy tylko pomarzyć o całodobowej aktualizacji wirusów. Z dobrodziejstw spamu korzystają głównie lamerzy, którzy szukają otwartych portów w komputerach czytelników spamu.

Zobacz też