Dr. Oetker: Różnice pomiędzy wersjami
Ostrzyciel (dyskusja • edycje) M (lit.) |
Grzeeesiek (dyskusja • edycje) M (Wycofano ostatnie edycje użytkownika Ostrzyciel, powód: otóż nie: https://www.google.com/search?q=pizza+guseppe&tbm=isch) Znacznik: rewert |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
⚫ | '''Dr. Oetker''' – [[Niemcy|niemiecka]] firma kucharska, produkuje dosłownie wszystko co według sanepidu daje się zjeść, przez co jest konkurencyjna na rynku. Istnieje wiele teorii na temat powstania biznesu, ale najpopularniejsza wersja mówi o sprzedawaniu taniego żarcia po zawyżonych cenach na terenie zaboru [[Prusy|pruskiego]] i [[austria]]ckiego. |
||
[[Plik:Spitzbuben.JPG|thumb|250px|Pudełko ciasteczek Doktora Oetkera wyprodukowanych w 1912 roku (naszej ery). Nadal są jadalne.]] |
|||
⚫ | '''Dr. Oetker''' – [[Niemcy|niemiecka]] firma kucharska, produkuje dosłownie wszystko co według |
||
== |
== Początki == |
||
Pewien aptekarz z Bielefeld doszedł do wniosku, że na świecie żyje za dużo ludzi, przez co brakuje jedzenia, więc postanowił, że zacznie <del>truć</del> karmić ludzi na własną rękę. W pierwszych latach działalności niewiele osób umierało od produktów firmy, ale stała się ona popularna, przez co zaczęto bardziej uważać na to, co znajduje się w produktach. Dzięki temu nie było już <del>[[Koza z nosa|glutów z nosa]]</del> glutenu w proszku do pieczenia lub izotopów radonu w kisielach. Założyciel firmy, niejaki [[August Oetker]], tak zakochał się w nowych produktach swojej firmy, że w 1918 roku zmarł od przedawkowania <del>narkotyków</del> proszku do pieczenia. |
|||
⚫ | Po gruntownych analizach produktów firmy, [[amerykańscy naukowcy]] doszli do wniosku, że [[Układ okresowy pierwiastków|tablica Mendelejewa]] jest niekompletna, a firma z równym powodzeniem mogłaby produkować chemię budowlaną. Zmielony tynk, [[kokaina]] i [[metamfetamina]] w proszku do pieczenia oraz |
||
== Dalszy rozwój == |
|||
⚫ | Po gruntownych analizach produktów firmy, [[amerykańscy naukowcy]] doszli do wniosku, że [[Układ okresowy pierwiastków|tablica Mendelejewa]] jest niekompletna, a firma z równym powodzeniem mogłaby produkować chemię budowlaną. Zmielony tynk, [[kokaina]] i [[metamfetamina]] w proszku do pieczenia oraz tetrochydrokannabinol w [[kisiel]]u to już tradycja. W latach 30. XX wieku firma stała się światowym potentatem w produkcji proszku do pieczenia, kisielu, galaretek i różnych innych wyizolowanych pierwiastków radioaktywnych. W latach 80. rodzina Oetkerów była jedną z najbogatszych w Europie, a firma była tak silna na rynku, że zdetronizowała takie potęgi jak [[Winiary]] czy [[Kamis]]. Firma zmonopolizowała rynek, a żeby podtrzymać pozycję zaczęto produkować również „wspaniałą” [[Pizza|pizzę]] Guseppe, która zawiera około 0,001‰ pizzy. Dalsze lata, to kolejne produkty, które przyniosły sławę producentom. |
||
== Produkty == |
== Produkty == |
||
* '''Kopiec Kreta''' – pozyskiwany najczęściej na łące. |
* '''Kopiec Kreta''' – pozyskiwany najczęściej na łące. Jego produkcja polega na przesiedlaniu kretów i zabraniu ich domów, żeby potem dodać do nich cukier i sprzedawać jako ciasto czekoladowe. |
||
* '''Serek Mascarpone''' – z prawdziwym serkiem |
* '''Serek Mascarpone''' – z prawdziwym serkiem mascarpone ma wspólnego tyle, co [[KP Legia Warszawa|Legia Warszawa]] z sukcesem, ale i tak nikt się tym nie przejmuje. |
||
* '''Babeczki''' – prawdopodobnie czarnoziemy w papierowym opakowaniu. Jeżeli nie są brązowe oznacza to, że użyto gleb bielicowych. Nie zmienia to faktu, że jedząc |
* '''Babeczki''' – prawdopodobnie czarnoziemy w papierowym opakowaniu. Jeżeli nie są brązowe oznacza to, że użyto gleb bielicowych. Nie zmienia to faktu, że jedząc babeczkę od wyżej wymienionego producenta, połykasz kilkaset zmielonych owadów i pierścienic, które akurat w tej glebie były. |
||
* '''Pizza |
* '''Pizza Guseppe''' – ulubiony pokarm uzależnionych od jedzenia powietrza i odrobiny ciasta amerykańskich dzieci. Jej skład chemiczny wykracza poza obecną wiedzę naukową. Ta tajemnica prawdopodobnie będzie rozwiązana dopiero wtedy, gdy poznamy tajny przepis na kraboburgery. |
||
== Zobacz też == |
|||
* [[lista dodatków do żywności]] |
|||
* [[konserwanty]] |
|||
* [[galaretka]] |
|||
* [[budyń]] |
|||
{{Jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[:Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
||
[[Kategoria:Firmy]] |
[[:Kategoria:Firmy]] |
Wersja z 08:51, 9 maj 2021
Dr. Oetker – niemiecka firma kucharska, produkuje dosłownie wszystko co według sanepidu daje się zjeść, przez co jest konkurencyjna na rynku. Istnieje wiele teorii na temat powstania biznesu, ale najpopularniejsza wersja mówi o sprzedawaniu taniego żarcia po zawyżonych cenach na terenie zaboru pruskiego i austriackiego.
Początki
Pewien aptekarz z Bielefeld doszedł do wniosku, że na świecie żyje za dużo ludzi, przez co brakuje jedzenia, więc postanowił, że zacznie truć karmić ludzi na własną rękę. W pierwszych latach działalności niewiele osób umierało od produktów firmy, ale stała się ona popularna, przez co zaczęto bardziej uważać na to, co znajduje się w produktach. Dzięki temu nie było już glutów z nosa glutenu w proszku do pieczenia lub izotopów radonu w kisielach. Założyciel firmy, niejaki August Oetker, tak zakochał się w nowych produktach swojej firmy, że w 1918 roku zmarł od przedawkowania narkotyków proszku do pieczenia.
Dalszy rozwój
Po gruntownych analizach produktów firmy, amerykańscy naukowcy doszli do wniosku, że tablica Mendelejewa jest niekompletna, a firma z równym powodzeniem mogłaby produkować chemię budowlaną. Zmielony tynk, kokaina i metamfetamina w proszku do pieczenia oraz tetrochydrokannabinol w kisielu to już tradycja. W latach 30. XX wieku firma stała się światowym potentatem w produkcji proszku do pieczenia, kisielu, galaretek i różnych innych wyizolowanych pierwiastków radioaktywnych. W latach 80. rodzina Oetkerów była jedną z najbogatszych w Europie, a firma była tak silna na rynku, że zdetronizowała takie potęgi jak Winiary czy Kamis. Firma zmonopolizowała rynek, a żeby podtrzymać pozycję zaczęto produkować również „wspaniałą” pizzę Guseppe, która zawiera około 0,001‰ pizzy. Dalsze lata, to kolejne produkty, które przyniosły sławę producentom.
Produkty
- Kopiec Kreta – pozyskiwany najczęściej na łące. Jego produkcja polega na przesiedlaniu kretów i zabraniu ich domów, żeby potem dodać do nich cukier i sprzedawać jako ciasto czekoladowe.
- Serek Mascarpone – z prawdziwym serkiem mascarpone ma wspólnego tyle, co Legia Warszawa z sukcesem, ale i tak nikt się tym nie przejmuje.
- Babeczki – prawdopodobnie czarnoziemy w papierowym opakowaniu. Jeżeli nie są brązowe oznacza to, że użyto gleb bielicowych. Nie zmienia to faktu, że jedząc babeczkę od wyżej wymienionego producenta, połykasz kilkaset zmielonych owadów i pierścienic, które akurat w tej glebie były.
- Pizza Guseppe – ulubiony pokarm uzależnionych od jedzenia powietrza i odrobiny ciasta amerykańskich dzieci. Jej skład chemiczny wykracza poza obecną wiedzę naukową. Ta tajemnica prawdopodobnie będzie rozwiązana dopiero wtedy, gdy poznamy tajny przepis na kraboburgery.