Mąka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(→‎Schemat nazewnictwa: usunięto radiomaryizm)
(niestety)
Linia 1: Linia 1:
'''Mąka''' – oleista ciecz powstała z rozgniecenia zboża w drobny mak. Znalazła szerokie zastosowanie, między innymi w przemyśle hutniczym, przy przetapianiu rudy [[chleb]]a.
'''Mąka''' to taki fajny biały proszek, z którego można zrobić coś (niekoniecznie) smacznego do jedzenia.


== Rodzaje mąki ==
Kiedyś, dawno temu w wierzeniach ludowych był to stary [[duch]] zamieszkujący dolne partie [[Karpaty|Karpat]]. Duch ten miał za [[przewodnik]]a koniec [[język]]a.
Mąka jest określeniem zbyt ogólnym, aby mówić o konkretnej substancji. Mąki można określić jako chlebowe, bądź niechlebowe.


=== Mąka chlebowa ===
== Tragiczna historia Mąki i narodziny mąki ==
Mąki chlebowe używane są w kopalniach uranu, do wzbogacania tegoż pierwiastka, oraz w fabrykach chmur, jako środek śniegotwórczy. W krajach rozwijających się można się także natknąć na wykorzystywanie mąki chlebowej jako produktu spożywczego. Jest to niezwykle groźny precedens, ponieważ powoduje niedobór głodu i zdolność do pracy organizmu przyjmującego przetopioną mąkę chlebową. We [[Włochy|Włoszech]] mąk chlebowych używa się do hodowli ''makaronów'' – węży spożywczych.
Pewien [[góral]] podczas niezłego [[wypas]]u zobaczył Mąkę. Wcześniej przyjechali do niego [[turyści]] i wypili trochę [[wódka|wódki]]. Rzucił w ducha [[ciupaga|ciupagą]]. Z przepołowionego jakimś [[cud]]em ducha wyleciał biały proszek. Były to zmielone ziarna które przed chwilą zjadł razem z [[Czipsy Lejs|Czipsami Lejs]]. Góral, ponieważ był nieźle nawalony myślał że to śnieg. Powiedział według świadka Świstaka: ''eee... Ino śniok u nos? W lecio?'' i zabrał trochę do worka. W domu żona powiedziała że jak się doleje wody i wrzuci jajka to można z tego lepić śmieszne kulki. Góral nazwał to na cześć zniszczonego ducha ''Mąka''.


== Mąka dziś ==
=== Mąki niechlebowe ===
Mąki niechlebowe to cała gama substancji, które powstają ze zbóż innych niż [[pszenica]] i [[żyto]]. Oto niektóre z nich:
Pewnego dnia [[ktoś]] po zbożu wysypanym na tory przez [[Andrzej Lepper|Lepper]]a przejechał [[pociąg]]. Z tego zrobiła się mąka.
* '''Mąka kukurydziana''' – stanowi cenne źródło minerałów. Wydobywana w wielu kopalniach na świecie. Zawiera rudy wapnia, [[fosfor]]u, [[szatanian potasu|szatanianu potasu]], magnesów i żelaza. Stanowi podstawę przemysłu [[XXI wiek|XXI wieku]].
* '''Mąka pyrowa''' (zwana również ziemniaczaną, bądź kartoflaną) – łatwopalny środek używany jako paliwo do miotaczy ognia. Otrzymywana z ziaren ziemniaka (''Solanum taboretum'').
* [[Minecraft|'''Mączka kostna''']] – używana jako nawóz do drzew zarówno liściastych, jak i iglastych. Pozwala zwykłej brzozie rosnąć szybciej od [[bambus]]a. Ze względu na niską populację [[Brzoza smoleńska|brzóz smoleńskich]], nie sprawdzono efektów działania mączki kostnej na ten podgatunek.
* '''Mąka ryżowa''' – używana do produkcji pieczywa dla osób uczulonych na pieczywo.
* '''Mąka owsiana''' – produkuje się z niej ciasteczka [[Lewatywa|wspomagające trawienie]] i szkockie alkohole. We współczesnym świecie, pełnym informatyki, używana do renderowania tekstur chlebów mieszanych.
* '''Mąka jęczmienna''' – można z niej otrzymać chleb o smaku mąki.
* '''Mąka sojowa''' – przy jej użyciu produkuje się mięsne chleby.
* '''Mąka gryczana''' – przyda się, jeśli w twojej kuchni sufit zawieszony jest tak nisko, że możesz jeść tylko naleśniki.
* '''Mąka grochowa''' – użyj jej, jeśli chcesz upiec zupę.
* '''Mąka halucynogenna''' – główny składnik proszków służących do wciągania, np. [[Amfetamina|amfetaminy]]. Otrzymuje się ją z [[Niebieskie migdały|niebieskich migdałów]].
* '''Mąka wybielająca''' – element składowy większości [[Proszek do prania|proszków do prania]]. Otrzymywany z krwii [[Aborcja|nienarodzonych dzieci]].


== Właściwości ==
== Typ mąki ==
Typ mąki określa jakość tegoż produktu, tak jak [[karat]]y określają wytrzymałość biżuterii w trakcie walki [[karate]]. Wzór na typ mąki nie został jeszcze sprecyzowany, [[Albert Einstein]] zabrał tą tajemnicę do grobu. [[Amerykańscy naukowcy|Amerykańskim naukowcom]] udało się jedynie stwierdzić, iż typ mąki zachowuje się podobnie do zawartości popiołu<ref>pozostałość po piekarni w [[Oświęcim]]iu</ref> w danym produkcie. Typy mąki pszennej dostępne w sklepach to:
Mąka to niesmaczny proszek. Po wciągnięciu go nosem nic się nie dzieje oprócz tego że masz brudne [[ręce]], [[twarz]] i koszulę. Nasiąka wodą i jajkami.
* 450: torturowa
=== Co można zrobić z mąki ===
* [[makaron]]
* 550: [[Lexus|lexusowa]]
* 650: używana przy produkcji [[czołg]]ów
* [[ciasto]]
* 750: chlebowa
* [[chleb]]
* 1050: używana w trakcie obrzędów Środy Popielcowej w Kościele Katolickim
* [[bułka|bułkę]]
* 1400: [[Sith]]owa
=== Schemat nazewnictwa ===
* 1850: [[Abraham Lincoln|Abrahamowa]]
Każdy typ mąki ma swoją nazwę.
* 2000: śrutowa
Pierwszy człon to ''Mąka''.
Drugi człon to nazwa zboża, z którego zrobili wódkę dla [[młynarz]]a.
Trzeci człon to liczba subatomowa mąki. Wyliczana jest wzorem sqrt(133/35+(mąka^3)-liczba Zenona+liczba słuchaczy [[Muzyka|jazz]]u na świecie.


{{stubkuch}}


{{przypisy}}
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

[[Kategoria:Produkty spożywcze]]
[[Kategoria:Używki]]

Wersja z 15:20, 1 gru 2012

Mąka – oleista ciecz powstała z rozgniecenia zboża w drobny mak. Znalazła szerokie zastosowanie, między innymi w przemyśle hutniczym, przy przetapianiu rudy chleba.

Rodzaje mąki

Mąka jest określeniem zbyt ogólnym, aby mówić o konkretnej substancji. Mąki można określić jako chlebowe, bądź niechlebowe.

Mąka chlebowa

Mąki chlebowe używane są w kopalniach uranu, do wzbogacania tegoż pierwiastka, oraz w fabrykach chmur, jako środek śniegotwórczy. W krajach rozwijających się można się także natknąć na wykorzystywanie mąki chlebowej jako produktu spożywczego. Jest to niezwykle groźny precedens, ponieważ powoduje niedobór głodu i zdolność do pracy organizmu przyjmującego przetopioną mąkę chlebową. We Włoszech mąk chlebowych używa się do hodowli makaronów – węży spożywczych.

Mąki niechlebowe

Mąki niechlebowe to cała gama substancji, które powstają ze zbóż innych niż pszenica i żyto. Oto niektóre z nich:

  • Mąka kukurydziana – stanowi cenne źródło minerałów. Wydobywana w wielu kopalniach na świecie. Zawiera rudy wapnia, fosforu, szatanianu potasu, magnesów i żelaza. Stanowi podstawę przemysłu XXI wieku.
  • Mąka pyrowa (zwana również ziemniaczaną, bądź kartoflaną) – łatwopalny środek używany jako paliwo do miotaczy ognia. Otrzymywana z ziaren ziemniaka (Solanum taboretum).
  • Mączka kostna – używana jako nawóz do drzew zarówno liściastych, jak i iglastych. Pozwala zwykłej brzozie rosnąć szybciej od bambusa. Ze względu na niską populację brzóz smoleńskich, nie sprawdzono efektów działania mączki kostnej na ten podgatunek.
  • Mąka ryżowa – używana do produkcji pieczywa dla osób uczulonych na pieczywo.
  • Mąka owsiana – produkuje się z niej ciasteczka wspomagające trawienie i szkockie alkohole. We współczesnym świecie, pełnym informatyki, używana do renderowania tekstur chlebów mieszanych.
  • Mąka jęczmienna – można z niej otrzymać chleb o smaku mąki.
  • Mąka sojowa – przy jej użyciu produkuje się mięsne chleby.
  • Mąka gryczana – przyda się, jeśli w twojej kuchni sufit zawieszony jest tak nisko, że możesz jeść tylko naleśniki.
  • Mąka grochowa – użyj jej, jeśli chcesz upiec zupę.
  • Mąka halucynogenna – główny składnik proszków służących do wciągania, np. amfetaminy. Otrzymuje się ją z niebieskich migdałów.
  • Mąka wybielająca – element składowy większości proszków do prania. Otrzymywany z krwii nienarodzonych dzieci.

Typ mąki

Typ mąki określa jakość tegoż produktu, tak jak karaty określają wytrzymałość biżuterii w trakcie walki karate. Wzór na typ mąki nie został jeszcze sprecyzowany, Albert Einstein zabrał tą tajemnicę do grobu. Amerykańskim naukowcom udało się jedynie stwierdzić, iż typ mąki zachowuje się podobnie do zawartości popiołu[1] w danym produkcie. Typy mąki pszennej dostępne w sklepach to:

  • 450: torturowa
  • 550: lexusowa
  • 650: używana przy produkcji czołgów
  • 750: chlebowa
  • 1050: używana w trakcie obrzędów Środy Popielcowej w Kościele Katolickim
  • 1400: Sithowa
  • 1850: Abrahamowa
  • 2000: śrutowa


Przypisy

  1. pozostałość po piekarni w Oświęcimiu