Kebab: Różnice pomiędzy wersjami
(dodane info o kebabie z kiszonymi) |
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to 90.156.52.91. Ofiarą rewertu jest 194.29.137.4.) |
||
Linia 6: | Linia 6: | ||
==Kebab w Polsce== |
==Kebab w Polsce== |
||
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z [[musztarda|musztardą]] |
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z [[musztarda|musztardą]], w [[Dąbrowa Górnicza|Dąbrowie Górniczej]] podawany jest w formie kilkumetrowego sznurka mięsa polanego majonezem, z kolei pod dworcami [[Wrocław Główny]] i [[Łódź Kaliska]] jest on sprzedawany pod nazwą knysza. W [[Piła|Pile]], niedaleko od Lidla znaleziono Kebab Jarski i Fisch Kebeb (to nie ja nie umiem pisać fish), zaś w Kudowie Zdroju w Barze Babcia zapiekanka sprzedają kebaby z parówkami i hamburgerami bez hamburgerów. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i z napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce. |
||
Zagłębiem kebaba w Polsce jest [[Skwierzyna]], na jeden kebab BAR przypada 900 mieszkańców. |
Zagłębiem kebaba w Polsce jest [[Skwierzyna]], na jeden kebab BAR przypada 900 mieszkańców. |
||
Wersja z 05:18, 21 lis 2010
Kebab (kebap, kabab, kabob, kybyb) – potrawa z Bliskiego Wschodu i Południowej Afryki składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle drób, największą estymą cieszą się wersje z baraniną), zwiędłej sałaty i sosu.
Historia kebaba
Twórcą potrawy był Vlad III Palownik (czyli Dracula), który lubił nadziewać przeciwników na pale i tak przypiekać na wolnym ogniu. Kuszntu tego nauczyli się od niego Turcy, którzy rozpropagowali potrawę na całą Europę. Z uwagi na postępujący brak jeńców na kebaby, zastąpiono ich drobiem i baraniną.
Kebab w Polsce
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, w Dąbrowie Górniczej podawany jest w formie kilkumetrowego sznurka mięsa polanego majonezem, z kolei pod dworcami Wrocław Główny i Łódź Kaliska jest on sprzedawany pod nazwą knysza. W Pile, niedaleko od Lidla znaleziono Kebab Jarski i Fisch Kebeb (to nie ja nie umiem pisać fish), zaś w Kudowie Zdroju w Barze Babcia zapiekanka sprzedają kebaby z parówkami i hamburgerami bez hamburgerów. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i z napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce. Zagłębiem kebaba w Polsce jest Skwierzyna, na jeden kebab BAR przypada 900 mieszkańców.
Krytyka
W kategorii premium czołowym producentem kebaba jest Sphinx, nieustannie atakowany przez środowiska muzułmanów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.
Walka z kebabem
Przeciwnicy kebaba oferują od jakiegoś czasu konkurencyjną potrawę o nazwie siałarma, do kebaba bliźniaczo podobną, choć niewątpliwą jej zaletą jest to, że po zjedzeniu człowiek mniej wymiotuje.
Właściwości tego przysmaku
- Daje ci możliwość sprawdzenia jak smakuje gówno bez konieczności jedzenia samego gówna.
- Jest doskonałym źródłem bakterii, wirusów i grzybów.
- Pozostawia oddech świeżym przez minimum 24 godziny.
- Jest jednym z mięsnych dań (obok parówek), które nie zawiera mięsa.
- Kupując porcję kebabu twój organizm otrzymuje 0,01% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze, czyli tyle co jeden papieros.
- Kebab jest lekkostrawny, ponieważ nie wymaga trawienia. Właściwie po zjedzeniu jest gotowy do wysrania i vice versa.
- Kebab jest jedyną ekologiczną potrawą, ponieważ wszystko co w nim jest pochodzi z recyklingu.
- Kebab jest daniem naukowym tzn. został wymyślony po to by sprawdzić czy sierść, racice, kości, bebechy i ich zawartość są zdatne do spożycia przez człowieka. Jest to wkład Amerykańskich naukowców w walkę z głodem