Sztuka kulinarna: Różnice pomiędzy wersjami
M (+ grafika) |
|||
Linia 12: | Linia 12: | ||
{{stubkuch}} |
{{stubkuch}} |
||
[[Grafika:Earth-worm 1.jpg|left|thumb|250px|<center>Specjalność kuchni [[Francja|francuskiej]] - pyszna [[dżdżownica]]</center>]] |
|||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna|*]] |
[[Kategoria:Sztuka kulinarna|*]] |
Wersja z 12:20, 1 cze 2006
Sztuka kulinarna - to dziedzina nauki zajmująca się przetwarzaniem martwych zwierząt, ludzi i roślin w celu spożycia (według Roberta Makłowicza jest do definicja niedokładna, gdyż zakłada ona, że jadł pyszną zupę na wirusach).
Historia
Prawdopodobnie pierwszym dziełem sztuki kulinarnej było zwierzątko, które nie zdążyło spieprzyć z płonącego lasu. Dlatego też za pierwszego artystę uprawiającego sztukę kulinarną należałoby uznać owe zwierzątko.
Człowiek pierwotny zasadniczo nie uprawiał sztuki kulinarnej, jedząc głównie surowe jaszczurki, dinozaury czy patyki.
Do czasu średniowiecza ludzie żywili się głównie winem, daktylami i wieprzowiną, czasami jakimiś chwastami. Człowiek średniowieczny porzucił zwyczaj uprawiania sztuki kulinarnej żywiąc się głównie żabami i wodą święconą.