Sztuka kulinarna: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (+ grafika)
Linia 12: Linia 12:


{{stubkuch}}
{{stubkuch}}

[[Grafika:Earth-worm 1.jpg|left|thumb|250px|<center>Specjalność kuchni [[Francja|francuskiej]] - pyszna [[dżdżownica]]</center>]]


[[Kategoria:Sztuka kulinarna|*]]
[[Kategoria:Sztuka kulinarna|*]]

Wersja z 12:20, 1 cze 2006

Plik:Cannibals.jpg
Sztuka kulinarna towarzyszy ludzkości od wieków
Plik:Kuchnia2.jpg
Azjatycka kuchnia jest najlepsza na świecie...

Sztuka kulinarna - to dziedzina nauki zajmująca się przetwarzaniem martwych zwierząt, ludzi i roślin w celu spożycia (według Roberta Makłowicza jest do definicja niedokładna, gdyż zakłada ona, że jadł pyszną zupę na wirusach).

Historia

Prawdopodobnie pierwszym dziełem sztuki kulinarnej było zwierzątko, które nie zdążyło spieprzyć z płonącego lasu. Dlatego też za pierwszego artystę uprawiającego sztukę kulinarną należałoby uznać owe zwierzątko.

Człowiek pierwotny zasadniczo nie uprawiał sztuki kulinarnej, jedząc głównie surowe jaszczurki, dinozaury czy patyki.

Do czasu średniowiecza ludzie żywili się głównie winem, daktylami i wieprzowiną, czasami jakimiś chwastami. Człowiek średniowieczny porzucił zwyczaj uprawiania sztuki kulinarnej żywiąc się głównie żabami i wodą święconą.

Szablon:Stubkuch

Plik:Earth-worm 1.jpg
Specjalność kuchni francuskiej - pyszna dżdżownica