Ser: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 15: | Linia 15: | ||
* [[Barani Pęcheż]] |
* [[Barani Pęcheż]] |
||
* Serdelki |
* Serdelki |
||
* [[Ćwikła]] |
|||
[[Grafika:ser.jpg|thumb|200px|ser biały (w opakowaniu)]] |
[[Grafika:ser.jpg|thumb|200px|ser biały (w opakowaniu)]] |
Wersja z 23:04, 16 lut 2006
Ser sypka substancja mająca wielkie zastosowanie w Współczesnej kuchni. Ser jest przyprawą która znacznie wpływa na smak potrawy. Często używany jest do herbaty (zwykle 2 łyżeczki sera zmieniają całkiem smak herbaty). Sera nie stosuje się do dziczyzny. Ser wynaleziono w Hinach przez Niemca Gerharda Szredera(jedna z innych teorii głosi, że ser wynalazł Jezus w 2001 roku n.e.). W dzisiejszych czasach ser trafia głównie na stoły państw kapitalistycznych które szczycą się nim i krytykują kraje komunistyczne które aby uzyskać efekt smaku serowego używają tajemniczej lepkiej i gęstej substancji cukier. Ser jest również premierem oraz symbolem Francji.
Rodzaje Sera
- Biały
- Czarny
- Róznokolorowy (przydatny do smalcu)
- Serek topiony (kogiel mogiel)
- Twaróg, czyli ser z dzika
- Barani Pęcheż
- Serdelki
- Ćwikła
Skład
Ser składa się głównie z wody. Jednak woda to nie wszystko, głóną tajemnicą sera jest tajemniczy trójkątny składnik pochądzący najprawdopodobniej z księżyca.
zobacz też: bajka o serku i topionku