Mikrofalówka
Mikrofalówka (kolokwialnie Kuchenka mikrofalowa) – przedmiot codziennego użytku, który najczęściej umieszczany jest w kuchni. Dzięki niej potrawy stają się radioaktywne, a fani Brainiaca mają zaciechę. Stanowi absolutną podstawę kuchni amerykańskiej. Do tej pory nikt nie rozpracował, kto porusza talerzem w mikrofalówce.
Po co to jest?
Służy do napromieniowywania jedzenia wiązką fal elektromagnetycznych. Posiada ona ustrojstwo nazywane magnetofonem, które emituje te właśnie fale. Mikrofale powodują drganie molekuł wody zawartej w pokarmach, czego skutkiem ubocznym jest energia cieplna. Mówiąc prościej: podgrzewa nam obiad, kolację, lub cokolwiek tam chcemy zjeść.
Niebezpieczeństwa
Na użytkownika mikrofalówek czekają rozmaite zagrożenia, poczynając od nabawienia się choroby popromiennej, kończąc na dewastacji kuchni. Rzeczy, które nie powinny znaleźć się w mikrofalówce to:
- puszka farby;
- krab;
- butelka szampana;
- proch strzelniczy;
- benzyna;
- lampki choinkowe;
- zimne ognie;
- płyta główna komputera;
- płyty CD;
- puszki z napojami;
- mydło;
- kot;
- gniotek.
Pełną listę rzeczy nie nadających się do mikrofalówki otrzymasz w programie popularnonaukowym Brejniak.
Rozrywka
Nie wszystko w mikrofalówce musi wybuchać. Są rzeczy, które włożone do mikrofalówki dają ciekawe efekty i nie rozwalają jej. Jedna z tych rzeczy to przecięte na pół winogrono, które pod wpływem mikrofal paruje, a fale elektromagnetyczne poddają gaz jonizacji zmieniając go w plazmę. Mówiąc krócej: winogrono świeci. To ciekawostka dla tych, którzy nie mają lampek choinkowych na święta, aczkolwiek wieszanie mikrofalówki nie jest zbyt praktyczne.