Bar mleczny

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 00:23, 11 sie 2006 autorstwa Bodo (dyskusja • edycje) (dodano definicję)
(różn.) ← przejdź do poprzedniej wersji • przejdź do aktualnej wersji (różn.) • przejdź do następnej wersji → (różn.)

Bar mleczny to wykwintna restauracja, najczęściej położona w sercu miasta, w której stołują się najzamożniejsze grupy społeczne, takie jak studenci, nauczyciele i emeryci.

Menu

Potrawy serwowane w barach mlecznych to najznakomitsze specjalności polskiej kuchni, m.in. barszcz ukraiński, ruskie pierogi i fasolka po bretońsku.

Bary mleczne a kinematografia

Najpiekniejszą i najtrafniej oddającą ideę baru mlecznego scenę zaprezentował Stanisław Bareja w filmie pt. Miś.

Motyw tego typu placówki gastronomicznej pojawia się również w nieco mniej udolnym dziełku Mechaniczna pomarańcza autorstwa Stanley'a Kubricka. Niemniej bohaterowie filmu, młodzieńcy przesiadujący w Korova milky bar, to typowi klienci polskiego baru mlecznego.

Porady

  • Panie w barach mlecznych lubią przycinać na ilościowej optyce jedzenia. Jeśli chcesz zjeść podwójną porcję pierogów, zamów dwie porcje, a nie - jedną podwójną. Będziesz miał na dwóch talerzach po 8 pierogów, ale to o jeden więcej niż na pojedynczym z 15 sztukami. Sprawdzone wielokrotnie we wrocławskim Misiu.

Szablon:Stubkuch