Ser
Ser sypka substancja mająca wielkie zastosowanie w Współczesnej kuchni. Ser jest przyprawą która znacznie wpływa na smak potrawy. Często używany jest do herbaty (zwykle 2 łyżeczki sera zmieniają całkiem smak herbaty). Sera nie stosuje się do dziczyzny. Ser wynaleziono w Hinach przez Niemca Gerharda Szredera. W dzisiejszych czasach ser trafia głównie na stoły państw kapitalistycznych które szczycą się nim i krytykują kraje komunistyczne które aby uzyskać efekt smaku serowego używają tajemniczej lepkiej i gęstej substancji cukier. Ser jest również premierem oraz symbolem Francji.
Rodzaje Sera
- Biały
- Czarny
- Róznokolorowy (przydatny do smalcu)
- Serek topiony (kogiel mogiel)
- Twaróg, czyli ser z dzika
- Barani Pęcheż
Skład
Ser składa się głównie z wody. Jednak woda to nie wszystko, głóną tajemnicą sera jest tajemniczy trójkątny składnik pochądzący najprawdopodobniej z księżyca.
zobacz też: bajka o serku i topionku