Andreas Küttel: Różnice pomiędzy wersjami
(nowa strona) |
M |
||
Linia 4: | Linia 4: | ||
'''Andreas Küttel''' (wym. ''Kyuttel, Kittel, Kyttel, Kuttel, Kuytel'' lub ''Kojttel'', ur. ur. 25 kwietnia [[1979]] w Einsiedeln) – [[Szwajcaria|szwajcarski]] skoczek narciarski, zwany popularnie „Sernikiem”. |
'''Andreas Küttel''' (wym. ''Kyuttel, Kittel, Kyttel, Kuttel, Kuytel'' lub ''Kojttel'', ur. ur. 25 kwietnia [[1979]] w Einsiedeln) – [[Szwajcaria|szwajcarski]] skoczek narciarski, zwany popularnie „Sernikiem”. |
||
Andreas Küttel |
Andreas Küttel pochodzi w prostej linii od [[Wiewiórka|wiewiórki]], za czym przemawiają dwa argumenty: |
||
*nadnaturalnej wielkości siekacze (tzw. „jedynki)”, |
*nadnaturalnej wielkości siekacze (tzw. „jedynki)”, |
||
*zamiłowanie do skakania. |
*zamiłowanie do skakania. |
||
Inna teoria dotycząca jego siekaczy mówi, że w młodości karmiony był wyłącznie [[ser]]em szwajcarskim, a jego uzębienie naturalnie dostosowało się do konieczności wgryzania w rzeczony. |
Inna teoria dotycząca jego siekaczy mówi, że w młodości karmiony był wyłącznie [[ser]]em szwajcarskim, a jego uzębienie naturalnie dostosowało się do konieczności wgryzania w rzeczony. |
||
Generalnie Andreas zalicza się do [[ |
Generalnie Andreas zalicza się do dobrych skoczków. W [[2006]] był trzeci w PŚ, a w [[2009]] roku Andi był nawet mistrzem świata. Nagły skok formy spowodowany był wyhodowaniem w zapadłych dolinach szwajcarskich [[Alpy|Alp]] specjalnego gatunku sera, który po przetrawieniu dawał skoczkowi właściwości odrzutowe. Niestety, ser został w tajemniczych okolicznościach wykradziony, a jego śladowe ilości wykryto w organizmie [[Gregor Schlierenzauer|Gregora Schlierenzauera]] |
||
<br clear="all"> |
<br clear="all"> |
Wersja z 20:40, 25 gru 2010
Andreas Küttel (wym. Kyuttel, Kittel, Kyttel, Kuttel, Kuytel lub Kojttel, ur. ur. 25 kwietnia 1979 w Einsiedeln) – szwajcarski skoczek narciarski, zwany popularnie „Sernikiem”.
Andreas Küttel pochodzi w prostej linii od wiewiórki, za czym przemawiają dwa argumenty:
- nadnaturalnej wielkości siekacze (tzw. „jedynki)”,
- zamiłowanie do skakania.
Inna teoria dotycząca jego siekaczy mówi, że w młodości karmiony był wyłącznie serem szwajcarskim, a jego uzębienie naturalnie dostosowało się do konieczności wgryzania w rzeczony.
Generalnie Andreas zalicza się do dobrych skoczków. W 2006 był trzeci w PŚ, a w 2009 roku Andi był nawet mistrzem świata. Nagły skok formy spowodowany był wyhodowaniem w zapadłych dolinach szwajcarskich Alp specjalnego gatunku sera, który po przetrawieniu dawał skoczkowi właściwości odrzutowe. Niestety, ser został w tajemniczych okolicznościach wykradziony, a jego śladowe ilości wykryto w organizmie Gregora Schlierenzauera