Kuchenka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M
Znacznik: edytor źródłowy
 
(Nie pokazano 1 wersji utworzonej przez jednego użytkownika)
Linia 5: Linia 5:


== Podział ==
== Podział ==
Kuchenki dzielą się na różne rodzaje:
Kuchenki dzielimy na:
*'''kuchenka węglowa''' – spotykana głównie na wsiach. Do ogrzewania potrzebuje opału oraz ognia. Znana również jako [[piec kaflowy]].
*'''kuchenka elektryczna''' – Kuchenka elektryczna działa według starej zasady, brzmiącej „bo grunt to [[Prąd elektryczny|prunt]], a prunt to elektryka”. Jedna z dwóch kuchenek<ref>Drugą jest mikrofalowa</ref>, która nie wymaga dodatkowych elementów paliwowych. W warunkach naturalnych łatwa do upolowania. Kuchenka elektryczna dzieli się na trzy podgatunki:
** tradycyjna – najczęściej spotkasz ją u swojej babci. Polskie wersje najczęściej pochodzą z epoki [[Polska Rzeczpospolita Ludowa|PRL]]. Posiłki ogrzewa się na czarnych żeliwnych płytach, szczególnie lubianych przez rączki dwuletnich wnuczków. W przerwach między awariami, sporadycznie potrafią działać.
** ceramiczna – nowszy typ kuchenki elektrycznej. Składa się z płaskiej powierzchni, na której pojawiają się czerwone kółka po włączeniu. To właśnie one grzeją. Badania wskazują, że reaguje na przynętę z mazurka wielkanocnego. Nic ciekawego.
** indukcyjna – znana jako ''ta wielka czarna płyta''. Jako jedyna podgrzewa jedynie metalowy element, który powinien być ciepły. Sama kuchenka się nie nagrzewa, co eliminuje możliwość upieczenia [[Teściowa|teściowej]]. Oficjalnie [[posiłek]] podgrzewa system magnesów, nieoficjalnie garnek jest szybko pocierany ręką zminiaturyzowanej wersji [[matka|pewnej osoby]].
*'''kuchenka gazowa''' – gotowanie posiłków umożliwia zewnętrznie podawany [[gaz ziemny]], najczęściej z butli. Występuje głównie w wersji czterogrzałkowej<ref>Przyznaj się: widziałeś kiedyś z inną liczbą płytek?</ref>. Aby ją uruchomić, należy podpalić gaz ogniem. Często niezakręcana, powoduje ulatnianie się gazu. Ulubione narzędzie [[samobójstwo|samobójców]]. Nienawidzona przez [[Żydzi|Żydów]].
*'''kuchenka benzynowa''' – wykorzystuje benzynę do ogrzewania, co samo w sobie stanowi ją nieopłacalną. Najczęstszy typ kuchenki turystycznej. Zwierzę typowo dzienne. Polując na taką kuchenkę należy zaopatrzyć się w benzynę, cierpliwość i dużą ilość pieniędzy.
*'''[[mikrofalówka|kuchenka mikrofalowa]]''' – typ kuchenki spotykany u każdego. Z pozostałymi ma wspólną jedynie nazwę i funkcje. Cała reszta to zupełnie inna czarna magia.


== Zobacz też ==
'''Kuchnia węglowa''' – spotykana głównie na wsiach. Do ogrzewania potrzebuje opału oraz ognia. Znana również jako [[piec kaflowy]].
* [[kombiwar]]

* [[mikrofalówka]]
'''Kuchenka elektryczna''' – Kuchenka elektryczna działa według starej zasady, brzmiącej „bo grunt to [[Prąd elektryczny|prunt]], a prunt to elektryka”. Jedna z dwóch kuchenek<ref>Drugą jest mikrofalowa</ref>, która nie wymaga dodatkowych elementów paliwowych. W warunkach naturalnych łatwa do upolowania. Kuchenka elektryczna dzieli się na trzy podgatunki:
* [[piekarnik]]
* tradycyjna – najczęściej spotkasz ją u swojej babci. Polskie wersje najczęściej pochodzą z epoki [[Polska Rzeczpospolita Ludowa|PRL]]. Posiłki ogrzewa się na czarnych żeliwnych płytach, szczególnie lubianych przez rączki dwuletnich wnuczków. W przerwach między awariami, sporadycznie potrafią działać.
* ceramiczna – nowszy typ kuchenki elektrycznej. Składa się z płaskiej powierzchni, na której pojawiają się czerwone kółka po włączeniu. To właśnie one grzeją. Badania wskazują że reaguje na przynętę z Mazurka wielkanocnego. Nic ciekawego.
* indukcyjna – znana jako ''ta wielka czarna płyta''. Jako jedyna podgrzewa jedynie metalowy element, który powinien być ciepły. Sama kuchenka się nie nagrzewa, co eliminuje możliwość upieczenia [[Teściowa|teściowej]]. Oficjalnie [[posiłek]] podgrzewa system magnesów, nieoficjalnie garnek jest szybko pocierany ręką zminiaturyzowanej wersji [[matka|pewnej osoby]].
'''Kuchenka gazowa''' – gotowanie posiłków umożliwia zewnętrznie podawany [[gaz ziemny]], najczęściej z butli. Występuje głównie w wersji czterogrzałkowej<ref>Przyznaj się: widziałeś kiedyś z inną liczbą płytek?</ref>. Aby ją uruchomić, należy podpalić gaz ogniem. Często niezakręcana, powoduje ulatnianie się gazu. Ulubione narzędzie [[samobójstwo|samobójców]]. Nienawidzona przez [[Żydzi|Żydów]].
'''Kuchenka benzynowa''' – wykorzystuje benzynę do ogrzewania, co samo w sobie stanowi ją nieopłacalną. Najczęstszy typ kuchenki turystycznej. Zwierzę typowo dzienne. Polując na taką kuchenkę należy zaopatrzyć się w benzynę, cierpliwość i dużą ilość pieniędzy.
'''[[Mikrofalówka|Kuchenka mikrofalowa]]''' – typ kuchenki spotykany u każdego. Z pozostałymi ma wspólną jedynie nazwę i funkcje. Cała reszta to zupełnie inna czarna magia.


{{Przypisy}}
{{Przypisy}}

Aktualna wersja na dzień 16:29, 2 sie 2021

Ten rodzaj samobójstwa jest już nieopłacalny. Ceny gazu rosną.

Ten, kto stoi przy kuchence i trzyma chochlę w ręce, jest szefem.

Joanna Brodzik o kuchence

Kuchenka – urządzenie kuchenne służące do gotowania, smażenia, pieczenia, tudzież do powodowania pożaru w domu. W środowisku naturalnym występuje w kuchni, stanowiąc jej nieodłączny element.

Podział[edytuj • edytuj kod]

Kuchenki dzielimy na:

  • kuchenka węglowa – spotykana głównie na wsiach. Do ogrzewania potrzebuje opału oraz ognia. Znana również jako piec kaflowy.
  • kuchenka elektryczna – Kuchenka elektryczna działa według starej zasady, brzmiącej „bo grunt to prunt, a prunt to elektryka”. Jedna z dwóch kuchenek[1], która nie wymaga dodatkowych elementów paliwowych. W warunkach naturalnych łatwa do upolowania. Kuchenka elektryczna dzieli się na trzy podgatunki:
    • tradycyjna – najczęściej spotkasz ją u swojej babci. Polskie wersje najczęściej pochodzą z epoki PRL. Posiłki ogrzewa się na czarnych żeliwnych płytach, szczególnie lubianych przez rączki dwuletnich wnuczków. W przerwach między awariami, sporadycznie potrafią działać.
    • ceramiczna – nowszy typ kuchenki elektrycznej. Składa się z płaskiej powierzchni, na której pojawiają się czerwone kółka po włączeniu. To właśnie one grzeją. Badania wskazują, że reaguje na przynętę z mazurka wielkanocnego. Nic ciekawego.
    • indukcyjna – znana jako ta wielka czarna płyta. Jako jedyna podgrzewa jedynie metalowy element, który powinien być ciepły. Sama kuchenka się nie nagrzewa, co eliminuje możliwość upieczenia teściowej. Oficjalnie posiłek podgrzewa system magnesów, nieoficjalnie garnek jest szybko pocierany ręką zminiaturyzowanej wersji pewnej osoby.
  • kuchenka gazowa – gotowanie posiłków umożliwia zewnętrznie podawany gaz ziemny, najczęściej z butli. Występuje głównie w wersji czterogrzałkowej[2]. Aby ją uruchomić, należy podpalić gaz ogniem. Często niezakręcana, powoduje ulatnianie się gazu. Ulubione narzędzie samobójców. Nienawidzona przez Żydów.
  • kuchenka benzynowa – wykorzystuje benzynę do ogrzewania, co samo w sobie stanowi ją nieopłacalną. Najczęstszy typ kuchenki turystycznej. Zwierzę typowo dzienne. Polując na taką kuchenkę należy zaopatrzyć się w benzynę, cierpliwość i dużą ilość pieniędzy.
  • kuchenka mikrofalowa – typ kuchenki spotykany u każdego. Z pozostałymi ma wspólną jedynie nazwę i funkcje. Cała reszta to zupełnie inna czarna magia.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]

Przypisy

  1. Drugą jest mikrofalowa
  2. Przyznaj się: widziałeś kiedyś z inną liczbą płytek?