Poradnik:Jak ugotować jajko: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(nowa strona)
 
 
(Nie pokazano 27 wersji utworzonych przez 9 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
'''Jak ugotować jajko''' - poradnik
'''Jak ugotować jajko''' poradnik.


Nędzni śmiertelnicy którzy myślą, że [[jedzenie]] samo pojawia się w [[Kuchnia|kuchnii]] powielają mit o tym, że gotowania [[Jajko|jajka]] to łatwa [[Sąd|sprawa]]. Wykazują się oni [[Polityk|ignorancją]] i wielkimi brakami w wiadomościach - według nich do przygotowania tego dania potrzebny jest jedynie [[Zegar|minutnik]], garnek, kuchenka, [[woda]] i oczywiście jajko, a w rzeczywistości nie jest to nawet 1/3 wymaganego wyposażenia (jak można zapomnieć o rentgenie?).
Niestety powszechnie występuje myślenie, że [[jedzenie]] samo pojawia się w [[Kuchnia|kuchni]], co powiela mit o tym, że gotowanie [[Jajko|jajka]] to łatwa sprawa. Ludzie tak myślący cechują się ignorancją i wielkimi brakami w wiadomościach według nich do przygotowania tego dania potrzebny jest jedynie [[Zegar|minutnik]], garnek, kuchenka, [[woda]] i oczywiście jajko, a w rzeczywistości nie jest to nawet 1/3 wymaganego wyposażenia (jak można zapomnieć o rentgenie?!).


==Najłatwieszy zanany ludzkości sposób na przyrządzenie jajka na miękko==
== Najłatwiejszy znany ludzkości sposób na przyrządzenie jajka na miękko ==
[[Plik:Jajka na miękko-01.jpg|thumb|250px|Efekt nieskorzystania z tego poradnika]]
#Pierwszym krokiem jest pozyskanie jajka, można to osiągnąć za pomocą [[kura|kury]] lub [[Sklep|sprzedawczyni]].
# Pierwszym krokiem jest pozyskanie jajka, od [[kura|kury]], [[Sklep|sprzedawczyni]] lub z [[lodówka|lodówki]].
#Aby uniknąć pozwu od obrońców praw zwierząt, lepiej dodać jeden krok i prześwietlić jajko rentgenem (w końcu robimy jajko na miękko, a nie rosół).
# Aby uniknąć bycia pozwanym przez obrońców praw zwierząt, prześwietl jajko rentgenem (w końcu robisz jajko na miękko, a nie rosół).
#Wcześniej wspomniani powielacze mitów odpowiedzialni są też za mit o gotowaniu jajka przez 4-5 minut. W istocie wartość musimy odczytać z tablicy po zmierzeniu objętości wody wypartej przez jajko, po zważeniu go i obliczeniu objętości obiektu. Nie dam linku to tablicy bo każdy umie korzystać z wyszukiwarki [[Google]], więc nie będę marnował czasu na robienie tego za was.
# Wcześniej wspomniani powielacze mitów odpowiedzialni są też za mit o gotowaniu jajka przez 4-5 minut. W istocie wartość należy odczytać z tablicy po zmierzeniu objętości wody wypartej przez jajko, po jego zważeniu i obliczeniu gęstości obiektu.
#Następnie musimy kupić na [[Złom|złomie]] miedź i żelazo, i skonstruować termometr bimetalowy do naszego termostatu (przecież nie będziemy polegać na jakiejś tandecie z [[Chiny|Chin]]). W celu skrócenia tego poradnika to również musicie zrobić na podstawie instrukcji kogoś innego.
# Następnie kup na [[Złom|złomie]] miedź i żelazo i skonstruuj termometr bimetalowy do naszego termostatu (przecież nie będziesz polegać na jakiejś [[prowizorka|tandecie]] z [[Chiny|Chin]]).
#Brud i inne niedoskonałości mogą zaburzyć zdolności penetracyjne ciepła, dlatego przed rozpoczęciem procedury gotowania musimy wypolerować jajka papierem ściernym o odpowiedniej gradacji.
# [[Brud]] i inne niedoskonałości mogą zaburzyć zdolności penetracyjne ciepła, dlatego przed rozpoczęciem procedury gotowania, wypoleruj jajka papierem ściernym o odpowiedniej gradacji<ref>Zaleca się wysoce wizytę u specjalisty i konsultację, uwzględniając oczywiście kod i parametry fizyko-chemiczne jajka</ref>.
#Teraz potrzebujemy zbudować wysięgnik na jajka (jak inaczej bezpiecznie można je opuścić do wody?).
# Następnie należy zbudować wysięgnik na jajka (jak inaczej bezpiecznie można je opuścić do wody?).
#Jeżeli udało nam się wykonać wszystkie poprzednie kroki, możemy teraz złożyć układ naczyń połączonych, w którym do naszego garnka z jajkami podłączone muszą być conajmniej 4 termostaty (2 na wpływ ciepłej wody i 2 na odpływ).
# Jeżeli udało Ci się wykonać wszystkie poprzednie kroki, możesz teraz złożyć układ naczyń połączonych, w którym do garnka z jajkami podłączone muszą być conajmniej 4 termostaty (2 na wpływ ciepłej wody i 2 na odpływ, żeby zagwarantować odpowiednią temperaturę).
#Po [[Złodziej|znalezieniu]] gdzieś dwóch zegarów atomowych, możemy opuścić jajko do garnka i odliczyć odczytaną wcześniej z tablicy wartość czasu.
# Po [[Złodziej|znalezieniu]] gdzieś dwóch zegarów atomowych, można opuścić jajko do garnka i odliczyć odczytaną wcześniej z tablicy wartość czasu.
#Gdy któryś z zegarów zapipczy możemy przystąpić do procedury chłodzenia jajka: czyli zalać cały układ 50 litrami [[Ciekły tlen|ciekłego azotu]], aby zagwarantować natychmiastowe przerwanie procesu gotowania.
# Gdy któryś z zegarów zapipczy, można przystąpić do procedury chłodzenia jajka: czyli zalać cały układ pięćdziesięcioma litrami [[Ciekły tlen|ciekłego azotu]], aby zagwarantować natychmiastowe przerwanie procesu gotowania.
#Jesteśmy już na finiszu ale to nie koniec. Musimy odczekać teraz 24h, aż jajko się rozmrozi. W międzyczasie możemy np. posprzątać kuchnię.
# Odczekaj teraz 24h, aż jajko się rozmrozi. W międzyczasie możesz np. napisać autobiografię.
#Gotowe jajko należy podać z solą i kawałkiem chleba. Smacznego!
# Gotowe jajko należy podać z [[Sól kuchenna|solą]] i kawałkiem [[Chleb|chleba]]. Smacznego!

== Zobacz też ==
* [[Poradnik:Jak upiec kiełbaski na grillu|jak upiec kiełbaski na grillu]]
* [[Poradnik:Jak zrobić kanapkę|jak zrobić kanapkę]]

{{Przypisy}}

{{stub|por}}
{{stub|kuch}}
[[Kategoria:Poradniki – jedzenie]]

Aktualna wersja na dzień 14:43, 21 sty 2022

Jak ugotować jajko – poradnik.

Niestety powszechnie występuje myślenie, że jedzenie samo pojawia się w kuchni, co powiela mit o tym, że gotowanie jajka to łatwa sprawa. Ludzie tak myślący cechują się ignorancją i wielkimi brakami w wiadomościach – według nich do przygotowania tego dania potrzebny jest jedynie minutnik, garnek, kuchenka, woda i oczywiście jajko, a w rzeczywistości nie jest to nawet 1/3 wymaganego wyposażenia (jak można zapomnieć o rentgenie?!).

Najłatwiejszy znany ludzkości sposób na przyrządzenie jajka na miękko[edytuj • edytuj kod]

Efekt nieskorzystania z tego poradnika
  1. Pierwszym krokiem jest pozyskanie jajka, od kury, sprzedawczyni lub z lodówki.
  2. Aby uniknąć bycia pozwanym przez obrońców praw zwierząt, prześwietl jajko rentgenem (w końcu robisz jajko na miękko, a nie rosół).
  3. Wcześniej wspomniani powielacze mitów odpowiedzialni są też za mit o gotowaniu jajka przez 4-5 minut. W istocie wartość tę należy odczytać z tablicy po zmierzeniu objętości wody wypartej przez jajko, po jego zważeniu i obliczeniu gęstości obiektu.
  4. Następnie kup na złomie miedź i żelazo i skonstruuj termometr bimetalowy do naszego termostatu (przecież nie będziesz polegać na jakiejś tandecie z Chin).
  5. Brud i inne niedoskonałości mogą zaburzyć zdolności penetracyjne ciepła, dlatego przed rozpoczęciem procedury gotowania, wypoleruj jajka papierem ściernym o odpowiedniej gradacji[1].
  6. Następnie należy zbudować wysięgnik na jajka (jak inaczej bezpiecznie można je opuścić do wody?).
  7. Jeżeli udało Ci się wykonać wszystkie poprzednie kroki, możesz teraz złożyć układ naczyń połączonych, w którym do garnka z jajkami podłączone muszą być conajmniej 4 termostaty (2 na wpływ ciepłej wody i 2 na odpływ, żeby zagwarantować odpowiednią temperaturę).
  8. Po znalezieniu gdzieś dwóch zegarów atomowych, można opuścić jajko do garnka i odliczyć odczytaną wcześniej z tablicy wartość czasu.
  9. Gdy któryś z zegarów zapipczy, można przystąpić do procedury chłodzenia jajka: czyli zalać cały układ pięćdziesięcioma litrami ciekłego azotu, aby zagwarantować natychmiastowe przerwanie procesu gotowania.
  10. Odczekaj teraz 24h, aż jajko się rozmrozi. W międzyczasie możesz np. napisać autobiografię.
  11. Gotowe jajko należy podać z solą i kawałkiem chleba. Smacznego!

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]

Przypisy

  1. Zaleca się wysoce wizytę u specjalisty i konsultację, uwzględniając oczywiście kod i parametry fizyko-chemiczne jajka


Poradmikminibez.png Na razie to jest mały poradniczek. Jeżeli znasz więcej sposobów, aby wykonać powyższe – rozbuduj go.

Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.