Wódka Gdańska: Różnice pomiędzy wersjami
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to 83.21.36.238. Autor wycofanej wersji to Szoferka.) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Wódka Gdańska''' - najmocniejszy [[Polska|polski]] [[alkohol]], na [[Alaska|Alasce]] dolewany do [[Chłodnica|chłodnicy]] i [[Spryskiwacz|spryskiwaczy]], bo temperatura zamarzania jest bliska [[Zero bezwzględne|zera bezwzględnego]]. Kiedyś poszła [[plotka|plota]], że na dnie butelki można znaleźć [[złoto]], wtedy to pito ją zamiast wody, pić wódkę Gdańską przyjeżdżali nawet [[Rosja|ruski]] z widocznym do dziś efektem. Wódkę tą przeciętny europejczyk pije w 2 lata (kielonki po 10 ml) w Polsce, a w szczególności w [[Gdańsk]]u obala się ją na |
'''Wódka Gdańska''' - najmocniejszy [[Polska|polski]] [[alkohol]], na [[Alaska|Alasce]] dolewany do [[Chłodnica|chłodnicy]] i [[Spryskiwacz|spryskiwaczy]], bo temperatura zamarzania jest bliska [[Zero bezwzględne|zera bezwzględnego]]. Kiedyś poszła [[plotka|plota]], że na dnie butelki można znaleźć [[złoto]], wtedy to pito ją zamiast wody, pić wódkę Gdańską przyjeżdżali nawet [[Rosja|ruski]] z widocznym do dziś efektem. Wódkę tą przeciętny europejczyk pije w 2 lata (kielonki po 10 ml) w Polsce, a w szczególności w [[Gdańsk]]u obala się ją na bieżąco (proporcje ok. 1 litr/2 osoby/małego kubusia bananowo-marcherkowego) Pita wyłącznie w kieliszkach z chartowanego [[Szkło|szkła]] (inne wypala) według instytuty frezeniusa w [[Niemcy|niemczech]] zawatrość alkoholu jest większa niż w [[spirytus]]ie, ale jest to nie wyjaśniony dotąd [[paradoks]]. Zajmował nim się [[Albert Einstein]], ale po degustacji w młodym wieku [[Śmierć|zmarł]]. |
||
[[Kategoria:Wódki|Gdańska, Wódka]] |
[[Kategoria:Wódki|Gdańska, Wódka]] |
Wersja z 17:02, 15 lip 2006
Wódka Gdańska - najmocniejszy polski alkohol, na Alasce dolewany do chłodnicy i spryskiwaczy, bo temperatura zamarzania jest bliska zera bezwzględnego. Kiedyś poszła plota, że na dnie butelki można znaleźć złoto, wtedy to pito ją zamiast wody, pić wódkę Gdańską przyjeżdżali nawet ruski z widocznym do dziś efektem. Wódkę tą przeciętny europejczyk pije w 2 lata (kielonki po 10 ml) w Polsce, a w szczególności w Gdańsku obala się ją na bieżąco (proporcje ok. 1 litr/2 osoby/małego kubusia bananowo-marcherkowego) Pita wyłącznie w kieliszkach z chartowanego szkła (inne wypala) według instytuty frezeniusa w niemczech zawatrość alkoholu jest większa niż w spirytusie, ale jest to nie wyjaśniony dotąd paradoks. Zajmował nim się Albert Einstein, ale po degustacji w młodym wieku zmarł.