Kotlet mielony: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (usunięcie cudzysłowów z wyrazów z kursywą, pogrubienie pozycji na liście, literówki)
Linia 24: Linia 24:
* {{t|zmienny}}zależny od kąta patrzenia, stanu nachylenia stołu oraz faz [[Księżyc (Ziemia)|księżyca]].
* {{t|zmienny}}zależny od kąta patrzenia, stanu nachylenia stołu oraz faz [[Księżyc (Ziemia)|księżyca]].


Kotlet zasadniczo powinie posiadać kształt owalny lub okrągły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm - w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z [[hamburger]]em.<br>
Kotlet zasadniczo powinien posiadać kształt owalny lub okrągły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm - w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z [[hamburger]]em.<br>
Kolor kotleta powinien oscylować w okolicy brązu (od beżu do głębokiej <s>s</s>palonej czerni). Kolor zielony jest barwą niepożądaną, choć wśród [[student|ekspertów]] trwają spory, czy taki kotlet jest pożywieniem niejadalnym.<br>
Kolor kotleta powinien oscylować w okolicy brązu (od beżu do głębokiej <s>s</s>palonej czerni). Kolor zielony jest barwą niepożądaną, choć wśród [[student|ekspertów]] trwają spory, czy taki kotlet jest pożywieniem niejadalnym.<br>
Kotlety mielone są potrawami o przedłużonej przydatności do spożycia, gdyż nie sposób odczytać na nich datę produkcji.
Kotlety mielone są potrawami o przedłużonej przydatności do spożycia, gdyż nie sposób odczytać na nich datę produkcji.

Wersja z 17:37, 17 kwi 2013

Śmierdzi trupem!

Magdalena Gessler ze znawstwem o kotlecie mielonym

Oui oui! Na khrupiąco i z mini kostećką pśiphawową Knorhh.

Pascal Bhrodnicki z jw. o jw.

Mamusiu? Co robisz, żeby kotlet był baaardziej kotletowy?

Niewinna dziewczynka do mamusi, której właśnie maszynka do mielenia mięsa wkręciła palce.

Szablon:Trodzaj potrawy o nieustalonym do dnia dzisiejszego składzie chemicznym i surowcowym. Nieustający przedmiot badań amerykańskich naukowców oraz studentów, prowadzących do oszałamiających wniosków.

Budowa kotleta mielonego

Zasadniczo kotlet mielony składa się z:

  • panierki (zazwyczaj bułka tarta),
  • Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW - zazwyczaj tajemnica).

Właściwości kotleta mielonego

Generalnie kotlet mielony przeznaczony jest do spożycia w następujących stadiach termalnych:

  • na gorąco (0,1% występowania),
  • na ciepło (68,9% występowania),
  • na zimno (29% występowania),
  • na nijako (od 1% do ∞ występowania).

To, Co Jest Wewnątrz może posiadać rozliczne stany skupienia. Oto niektóre:

Kotlet zasadniczo powinien posiadać kształt owalny lub okrągły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm - w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z hamburgerem.
Kolor kotleta powinien oscylować w okolicy brązu (od beżu do głębokiej spalonej czerni). Kolor zielony jest barwą niepożądaną, choć wśród ekspertów trwają spory, czy taki kotlet jest pożywieniem niejadalnym.
Kotlety mielone są potrawami o przedłużonej przydatności do spożycia, gdyż nie sposób odczytać na nich datę produkcji.

Zagadka TCJW

Jak już wspomniano, kwestia rozszyfrowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii:

Kotlet mielony a literatura

O kulturotwórczej roli koltleta mielonego niech świadczą poniższe, przykładowe dzieła:

  • De revolutionibus cotlettum mixae Mikołaja K.,
  • Tako rzecze Wienerschnitzel Frycka Niczego,
  • Cotlet. Prince of Denmark Williama Szakersperae,
  • O kucharce Marysi i siedmiu mielonych kotletach” Marii Konopnickiej,
  • Sensacje XX wieków kotleta mielonego Bogusława W.