Lisner: Różnice pomiędzy wersjami
(nowa strona) Znacznik: edytor wizualny |
Ja8czy coś (dyskusja • edycje) M (lekki red.) |
||
Linia 5: | Linia 5: | ||
=== Śledzie zwykłe === |
=== Śledzie zwykłe === |
||
Zapakowane w pudełka, które |
Zapakowane w pudełka, które łatwiej wysadzić winogronem niż otworzyć. Nie pomagają w tym ani widelec, ani [[otwieracz puszek]], ani zęby. Podobno jest to tak robione, aby ciekawskie dzieci nie zaczęły bawić się śledziami, a po powrocie rodziców z [[wywiadówka|wywiadówki]] nie dostały kary na upapranie ściany na biało. Jeżeli by popróbować, to z pewnością jest jakiś sposób na otworzenie tego pudełka. Zawsze przecież można posłużyć się ręką! Niby takie banalne, a [[nikt]] na to nie wpadł. Po otworzeniu pudełka ważącego pół kilograma, znajdujemy w nim zaledwie kawałek śledzia. Resztę dopełnia śmietana, a ma nam to sugerować, że śledź to jedynie dodatek. Większość ludzi i tak wyłoży śledzia na talerz, a śmietanę da psu albo wleje do zlewu. |
||
=== Śledziki na raz === |
=== Śledziki na raz === |
||
* '''W sosie śmietanowym''' – najczęstsza odmiana. Tak jak i zwykły śledź, dominuje w nim śmietana. Zazwyczaj kupowany po 40 sztuk, choć bogatsi mogą pozwolić sobie nawet na 70, a najbogatsi wynoszą je ze sklepów po około 130 sztuk. |
|||
⚫ | |||
* '''Z suszonymi pomidorami''' – niby dobrze smakuje, bo któż nie lubi pomidorów, ale z drugiej strony czerwone bobki w occie na śledziu nie wyglądają za dobrze. [https://www.lisner.pl/produkty/ryby/sledzik-na-raz-w-oleju-z-suszonymi-pomidorami-bez-konserwantow-100g A czy mówiliśmy już, że jest głównie zrobiony z cebuli?] |
|||
⚫ | |||
⚫ | |||
• '''W sosie pomidorowym''' – bardzo dobry, a jednocześnie ohydny. Niby dobrze smakuje, bo któż nie lubi pomidorów, ale z drugiej strony czerwona papka na śledziu nie wygląda za dobrze i skutecznie odgania od tego przysmaku. |
|||
⚫ | |||
Uwaga! Podane smaki to jedynie kilka najpopularniejszych wybranych wśród wielu innych smaków. Lista cały czas się poszerza i możliwe, że teraz także powstaje nowy smak. |
|||
=== Sałatki === |
=== Sałatki === |
||
* '''Warzywna''' – jedna z popularniejszych. Stworzona przez samego [[Michel Moran|Michalina es que <del>Morona</del> Morana]] Zawiera wszystko to, co uwielbiamy: [[Ogórek|ogórki]], [[pomidor]]y i resztki z kuchni [[MasterChef]]a. |
|||
⚫ | |||
* '''Śledziowa''' – śledzik na raz pod szyldem sałatki żeby mogli kosić więcej hajsu na ludziach którzy myślą, że kupują sałatkę. |
|||
=== Pasty === |
|||
⚫ | |||
* '''Rybne''' – podstawowe pasty Lisnera. Co my tu mamy: |
|||
** z tuńczyka; |
|||
** z makreli; |
|||
** twarożek z tuńczykiem; |
|||
** twarożek z makrelą; |
|||
** z krewetek; |
|||
** z pstrąga; |
|||
** wędzony pstrąg z warzywami; |
|||
** krewetki z krewetkami; |
|||
** krewetki wędzone z warzywami; |
|||
** pstrąg z twarożkiem; |
|||
** pstrąg z twarożka; |
|||
** twarożek z krewetek; |
|||
** z wędzonej makreli; |
|||
** pasta z łososia; |
|||
** pasta z mintaja; |
|||
** [[pasta do zębów]]; |
|||
** jajeczna z łososiem; |
|||
** jajeczna z bekonem; |
|||
** tuńczyk z tuńczykiem; |
|||
** tuńczyk z tuńczyka; |
|||
** łosoś z koperkiem; |
|||
** [[Strong (piwo)|Strong]] ze pstrągiem; |
|||
** pstrąg z łososia; |
|||
** śledź z makrelą w pęcherzu. |
|||
* '''Jajeczne''' – reszta past. Smakują trochę lepiej, ale to pewnie przez łososia albo pstrąga który – jeszcze żywy – z pudła jaja pożera. |
|||
== Sposób spożycia == |
== Sposób spożycia == |
||
Można jeść z talerza, można prosto z pudełka albo wybierając rękoma z pudełka |
Można jeść z talerza, można prosto z pudełka albo wybierając rękoma z pudełka. Większość ludzi preferuje jednak obchodzenie się ze śledzikiem albo innym chujem jak z 3-daniowym posiłkiem w pięciogwiazdkowej restauracji we Włoszech. Zapewne to ci sami co uważają, że picie mleka jest nieetyczne. |
||
== Zobacz też == |
== Zobacz też == |
||
* [[Śledź]] |
|||
⚫ | |||
[[Kategoria:Producenci żywności]] |
|||
⚫ |
Wersja z 10:48, 16 wrz 2023
Lisner – marka śledzi, śledzików na raz, sałatek i wszelakiej żywności. Nie ma sklepu, w którym nie byłoby przynajmniej jednego produktu Lisnera. Stały się popularne wśród przedszkolaków, którzy wykorzystują je do robienia innym kawałów oraz wśród dorosłych, którzy uwielbiają je jeść, a nierzadko też wciskają je dzieciom na talerze, zapewniając, że jest to zdrowe.
Produkty
Śledzie zwykłe
Zapakowane w pudełka, które łatwiej wysadzić winogronem niż otworzyć. Nie pomagają w tym ani widelec, ani otwieracz puszek, ani zęby. Podobno jest to tak robione, aby ciekawskie dzieci nie zaczęły bawić się śledziami, a po powrocie rodziców z wywiadówki nie dostały kary na upapranie ściany na biało. Jeżeli by popróbować, to z pewnością jest jakiś sposób na otworzenie tego pudełka. Zawsze przecież można posłużyć się ręką! Niby takie banalne, a nikt na to nie wpadł. Po otworzeniu pudełka ważącego pół kilograma, znajdujemy w nim zaledwie kawałek śledzia. Resztę dopełnia śmietana, a ma nam to sugerować, że śledź to jedynie dodatek. Większość ludzi i tak wyłoży śledzia na talerz, a śmietanę da psu albo wleje do zlewu.
Śledziki na raz
- W sosie śmietanowym – najczęstsza odmiana. Tak jak i zwykły śledź, dominuje w nim śmietana. Zazwyczaj kupowany po 40 sztuk, choć bogatsi mogą pozwolić sobie nawet na 70, a najbogatsi wynoszą je ze sklepów po około 130 sztuk.
- Z cebulą – ich też nie brakuje. Jest to jednak skutek tego, że mało kto go kupuje, bo po zjedzeniu cebula w nich zawarta powoduje powrót śledzia do morza.
- Z suszonymi pomidorami – niby dobrze smakuje, bo któż nie lubi pomidorów, ale z drugiej strony czerwone bobki w occie na śledziu nie wyglądają za dobrze. A czy mówiliśmy już, że jest głównie zrobiony z cebuli?
- W sosie kurkowym – obrzydlistwo. Wygląda, jakby ktoś wycisnął banana, mydło, miód i masło na śledzia. Nie wspominając o tym, że smakuje jak drób.
Sałatki
- Warzywna – jedna z popularniejszych. Stworzona przez samego Michalina es que
MoronaMorana Zawiera wszystko to, co uwielbiamy: ogórki, pomidory i resztki z kuchni MasterChefa. - Kebab – dziwny pomysł. Smakuje jak żaba albo kurczak, i dlatego prawie nikt jej nie kupuje.
- Śledziowa – śledzik na raz pod szyldem sałatki żeby mogli kosić więcej hajsu na ludziach którzy myślą, że kupują sałatkę.
Pasty
- Rybne – podstawowe pasty Lisnera. Co my tu mamy:
- z tuńczyka;
- z makreli;
- twarożek z tuńczykiem;
- twarożek z makrelą;
- z krewetek;
- z pstrąga;
- wędzony pstrąg z warzywami;
- krewetki z krewetkami;
- krewetki wędzone z warzywami;
- pstrąg z twarożkiem;
- pstrąg z twarożka;
- twarożek z krewetek;
- z wędzonej makreli;
- pasta z łososia;
- pasta z mintaja;
- pasta do zębów;
- jajeczna z łososiem;
- jajeczna z bekonem;
- tuńczyk z tuńczykiem;
- tuńczyk z tuńczyka;
- łosoś z koperkiem;
- Strong ze pstrągiem;
- pstrąg z łososia;
- śledź z makrelą w pęcherzu.
- Jajeczne – reszta past. Smakują trochę lepiej, ale to pewnie przez łososia albo pstrąga który – jeszcze żywy – z pudła jaja pożera.
Sposób spożycia
Można jeść z talerza, można prosto z pudełka albo wybierając rękoma z pudełka. Większość ludzi preferuje jednak obchodzenie się ze śledzikiem albo innym chujem jak z 3-daniowym posiłkiem w pięciogwiazdkowej restauracji we Włoszech. Zapewne to ci sami co uważają, że picie mleka jest nieetyczne.