Kotlet mielony

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 14:05, 2 lis 2010 autorstwa FacetZRulonem (dyskusja • edycje) (нова строна)
(różn.) ← przejdź do poprzedniej wersji • przejdź do aktualnej wersji (różn.) • przejdź do następnej wersji → (różn.)

Śmierdzi trupem!

Magdalena Gessler ze znawstwem o kotlecie mielonym

Oui oui! Na khrupiąco i z mini kostećką pśiphawową Knorhh.

Pascal Bhrodnicki z jw. o jw.

Mamusiu? Co robisz, żeby kotlet był baaardziej kotletowy?

Niewinna dziewczynka do mamusi, której właśnie maszynka do mielenia mięsa wkręciła palce.

Kotlet mielony vel karmidanel – rodzaj potrawy o nieustalonym do dnia dzisiejszego składzie chemicznym i surowcowym. Nieustający przedmiot badań amerykańskich naukowców oraz studentów, prowadzących do oszałamiających wniosków.

Budowa kotleta mielonego

Zasadniczo kotlet mielony sklada się z:

  • panierki (zazwyczaj bułka tarta),
  • Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW - zazwyczaj tajemnica).

Właściwości kotleta mielonego

Generalnie kotlet mielony przeznaczony jest do spożycia w następująych stadiach termalnych:

  • na gorąco (0,1% występowania),
  • na ciepło (68,9% występowania),
  • na zimno (29% występowania),
  • na nijako (od 1% do ∞ występowania).

To, Co Jest Wewnątrz może posiadać rozliczne stany skupienia. Oto niektóre:

  • bardzo stały - kiedy w TCJW nie da się wbić widelca, noża ani młota pneumatycznego,
  • stały - kiedy po rozkrojeniu kotlet nie zajmuje natychmiast całego talerza,
  • półpłynny - kiedy nie sposób określić stopnia żywotności TCJW,
  • płynny - kiedy nie wiadomo, czy przypadkiem nie mamy do czynienia z surowym jajkiem,
  • zmienny - zależny od kąta patrzenia, stanu nachylenia stołu oraz faz księżyca.

Kotlet zasaniczo powinie posiadać kształt owalny lub okragły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm - w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z hamburgerem.
Kolor kotleta powinien oscylować w okolicy brązu (od beżu do głębokiej spalonej czerni). Kolor zielony jest barwą niepożądaną, choć wśród ekspertów trwają spory, czy taki kotlet jest pożywieniem niejadalnym.
Kotlety mielone są potrawami o przedłużonej przydatności do spożycia, gdyż nie sposób odczytać na nich datę produkcji.

Zagadka TCJW

Jak już wspomniano, kwestia rozszyfowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii:

Kotlet mielony a literatura

O kulturotwórczej roli koltleta mielonego niech świadczą poniższe, przykładowe dzieła:

  • „De revolutionibus cotlettum mixae” Mikołaja K.,
  • „Tako rzecze Wienerschnitzel” Frycka Niczego,
  • „Cotlet. Prince of Denmark” Williama Szakersperae,
  • „O kucharce Marysi i siedmiu mielonych kotletach” Marii Konopnickiej,
  • „Sensacje XX wieków kotleta mielonego” Bogusława W.