Małż
Małż – dziwna, bezkształtna, panierowana grudka z napisem „owoce morza”. Występuje też pod postacią zamkniętych muszli, które trzeba podważać nożem aby dostać się do galaretowatych, półprzeźroczystych glutków, uważanych przez niektórych ludzi za smakołyk.
Pochodzenie[edytuj • edytuj kod]
Małże pochodzą z morza, choć niedawno odnotowano przypadki wzrostu wyżej wspomnianych mięczaków na drzewach. Jest to informacja potwierdzona przez Instytut Pamięci Narodowej, który niedawno odkrył w dziełach kronikarzy średniowiecznej Polski opisy drzew ostrygowych. Badania wciąż trwają.
Gatunki[edytuj • edytuj kod]
Małże niewiele różnią się od siebie. Znalazła się jednak pewna grupka osób zwanych małżologami, którzy po wykonaniu odpowiednich doświadczeń chemicznych (wliczając w to spalenie w mikrofalówce) wyodrębnili następujące gatunki małży:
- Ostrygi – najpopularniejsze, spożywane w stanie żywym, skropione sokiem z cytryny
- Perłopławy – niejadalne, produkują tzw. perły, obiekt pożądania wielu pań
- Pąkle – takie sobie gówienka w skorupkach, obrastające mola
- Przegrzebki – po osmażeniu wyglądają jak żetony do wózków w Tesco, jedne z popularniejszych w programach kulinarnych typu „Ajron Czef Of Amirika” itp.
Zastosowanie[edytuj • edytuj kod]
Małże można stosować na wiele sposobów. Podobno każdy małż jest afrodyzjakiem, więc są chętnie wsysane przez rozmaitych Donżuanów (zdarzają się również przypadki wciągania nosem całych muszli oraz dozowania w sposób dożylny). Niektórzy lubią ich smak, co dla innych jest wręcz nie do zrozumienia. Głównie jednak małże są wykorzystywane w celu zarobienia sporej kasy, kiedy jakiś idiota wymyślił sobie, że perły są niezwykle cenne.