Pizza: Różnice pomiędzy wersjami
M (→Przepisy) |
M (może lepiej "Przepisy" na "Zamawianie") |
||
Linia 41: | Linia 41: | ||
Pizzę nazwano ku zaskoczeniu wszystkich margerita - do dziś jest to nazwa pizzy. |
Pizzę nazwano ku zaskoczeniu wszystkich margerita - do dziś jest to nazwa pizzy. |
||
== |
== Zamawianie == |
||
*Poproś o pizzę z ciastem na wierzchu. |
*Poproś o pizzę z ciastem na wierzchu. |
||
*Spytaj się czy wypożyczają pizzę. |
*Spytaj się czy wypożyczają pizzę. |
Wersja z 20:37, 7 sie 2007
Pizza (lub Pidza. czytaj: picca) – potrawa pochodząca z Włoch, prawdopodobnie przywieziona wraz z marchewką i kapustą przez królową Bonę, która zajadała się tą potrawą dopóty, dopóki nie zaklinowała się w drzwiach sypialni.
Występowanie
Dziś potrawę tę można napotkać w każdym zakątku każdego miasta, pod nieomal każdym szyldem. Pizzę sprzedaje i kuchnia polska, i włoska, i francuska, tylko chińsko-wietnamska pozostała poza jej wpływem i nadal inwestuje w sajgonki.
Pizzę spotkać można również w nieomal każdym sklepie spożywczym lub spożywczo-przemysłowym. Największy wybór (acz niekoniecznie najlepszy) jest zazwyczaj w osiedlowym supermarkecie. Pizza tam występująca jest zazwyczaj zamrożona, a po rozmrożeniu nadaje się do spożycia.
Rodzaje
- W wersji podstawowej pizza jest płaskim plackiem z wypieszczonego, wygładzonego ciasta drożdżowego, które posmarowane jest sosem pomidorowym (lub, w tańszej wersji a la supermarket, przecierem. Szczęśliwcy znajdują w tej wersji czasami grzybka, którego nazywają pieczarką, by uspokoić sumienie.
- Wersja ta nieco różni się od tzw. pizzy studenckiej, która składa się z tygodniowego naleśnika i dowolnego produktu, który znajduje się w lodówce. Około pierwszego dnia każdego miesiąca ilość produktów wzrasta nawet do trzech lub czterech proporcjonalnie do ilości osób korzystającej z lodówki.
- Wersja rodzinna charakteryzuje się dużą ilością ciasta ukształtowanego w olbrzymie koło. Dodatki są tu mniej ważne i liczy się głownie ilość od jakości i różnorodności. Nieodzownym jednakże jej składnikiem jest ser i dodatkowa porcja keczupu, która przy odrobinie szczęścia zabija smak całości.
- Wersja dla ircoholików jest zazwyczaj podobna do pizzy rodzinnej. W niej również chodzi o ilość, a nie jakość, zwłaszcza, iż osobnik taki rzadko odrywa wzrok od monitora. Ważnym elementem tej pizzy jest jednak dostawca, który przynosi pod wskazany adres zamówiona potrawę, która przy odrobinie szczęścia jest ciepła i nadaje się do natychmiastowego spożycia.
- Wersja dla wybrednych charakteryzuje się ilością, jakością i różnorodnością składników. Do wyboru jest m.in. pepperoni, kukurydza, boczek, salami, szynka,ostrygi, krewetki, małże, papryka, ananas, oliwki itd., które posypane są osypany tartym serem i ziołami. Wersję, którą samemu można wybrać również przynosi dostawca, jednak w tym przypadku pizza jest ciepła, a doręczyciel liczy na napiwek, co często daje do zrozumienia śpiąc na wycieraczce.
Wersja ta dzieli się na podwersje w zależności od kompozycji dodatków i nazwy pizzerii, w której jest pieczona.
- Gruba to wersja na grubym cieście. Może być kombinacją zarówno tej marketowej, jak i tej dla wybrańców.
- Cienka to dla odmiany i ku zaskoczeniu wszystkich wersja pizzy, przez którą jak podnosimy ją z talerza widzimy swoje palce z powodu o dziwo cienkiego ciasta.
- Mrożona istnieje także wersja mrożona, jest ona jednak niezdatna do użycia, gdyż charakteryzuje się dużą twardością, jest także bardzo zimna.
- Trójkątna. Jak wiadomo, wszechświat składa się z trójkątów, więc istnieje również trójkątna pizza.
- Sproszkowana. Tę pizzę kupuje się w pudełku wielkości płyty CD, póżniej wsypuje do wody, wkłada do lodówki na 33 min. i już możemy się cieszyć najprawdziwszą pizzą.
Historia
Podobno to, czym teraz zachwycamy się i obżeramy znane było już starożytnym Grekom. Piekli oni coś w rodzaju chleba, smarowali go oliwą i czosnkiem i posypywali ziołami. Pomysł ten może być inspiracją dla twórców pizzy studenckiej. Jest bowiem tańszy w realizacji i w urozmaicony sposób pozwala wykorzystać czerstwy chleb.
Z Grecji pizza trafiła do starożytnego Rzymu, gdzie doprawiono ją pomidorami, a w późniejszym okresie sosem pomidorowym.
Pierwsza współczesna pizza miała powstać w 1889 r., kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch, Małgorzata (Margerita) znana z francuskiego podniebienia. Tamtejszy piekarz przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę z pomidorami, serem mozzarella i bazylią, która była w narodowych barwach Włoch (Kucharz w ten sposób chciał zdobyć serce królowej. Pomyślał: Jeśli nie wezmę jej na smak, to może na wzrok? Udało mu się. Królowa skazała go na dożywocie, więc uniknął śmierci.)
Pizzę nazwano ku zaskoczeniu wszystkich margerita - do dziś jest to nazwa pizzy.
Zamawianie
- Poproś o pizzę z ciastem na wierzchu.
- Spytaj się czy wypożyczają pizzę.
- Zamów pizzę w rytm twojej ulubionej piosenki Metalliki.
- Powiedz, że twój kolega ma urodziny, a ty mu chcesz zrobić niespodziankę, więc niech dostawca zadzwoni do drzwi, schowa się, a gdy kolega otworzy drzwi, niech wyskoczy krzycząc: Niespodzianka!
- Pod koniec zamawiania powiedz: I pamiętaj... tej rozmowy nigdy nie było!
Pizza w dawnych czasach
Dawno temu, za siedmioma górami, za siedmioma lasami wierzono, że nasza planeta była płaska niczym pizza.
Planeta wówczas leżała na fundamencie, który stał na 4 słoniach, stojących na ogromnym żółwiu, który z kolei wylegiwał się na żyrafie, kto dalej był pod kim, tego nikt już nie pamięta... Wokół Piziemi latały wszystkie inne gwiazdy i planety.
Takie przedstawienie kosmosu nazywa się Ge(j)ocentrycznym.