Kran
Kran – urządzenie przyczepiane rękami hydraulików do ścian w łazienkach i w kuchniach. Zazwyczaj składa się z kurków (czyli kranów właściwych) oraz wylewki.
Istnieją trzy rodzaje kranów:
- z jednym kurkiem – za ich pomocą można co najwyżej dolać sobie zimnej wody;
- z dwoma kurkami – tutaj, prócz zimnej, możemy skorzystać również z wody ciepłej. Kurek z zimną wodą jest oznaczony kolorem niebieskim, a z ciepłą – czerwonym;
- z trzema kurkami – ten kran jest najwyższym osiągnięciem kranownictwa, mamy bowiem do wyboru aż trzy rodzaje cieczy, które mogą wypłynąć z wylewki: woda zimna (kurek niebieski), woda ciepła (kurek czerwony) oraz piwo (kurek w kolorze piwa).
Możesz także mieszać poszczególne ciecze. Na przykład kombinacja niebieski-czerwony da nam letni. Niepolecana jest oczywiście mieszanka piwny-czerwony.
W starożytności zamiast kurka w kolorze piwa był stosowany kurek w kolorze białym, po którego odkręceniu z wylewki wypływało ośle mleko (patrz: niejaka Kleopatra).
Obsługa kranu jest niezwykle prosta – jeżeli chcemy, żeby poleciała zeń odpowiednia ciecz, to przekręcamy odpowiedni kurek w lewo. A gdy już nam się znudzi wypływ danej cieczy, to kurek przekręcamy w prawo. I tak w kółko.
To jest tylko zalążek artykułu o jakimś przedmiocie. Jeśli nie boisz się tego dotknąć – rozbuduj go (artykuł, nie przedmiot).