Biedronka (owad)

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Biedronka przed przetworzeniem…
…i po przetworzeniu

Biedronka – zwierzę hodowlane nad Wisłą sprowadzone z Hiszpanii. Bardzo pożyteczne, ponieważ hoduje się samo i można zrobić z niego wiele rzeczy.

Zastosowanie biedronki

Biedronka jest stworzeniem przetwórczym, ponieważ:

  • po wydojeniu otrzymujemy mleko z biedronki;
  • po przetworzeniu otrzymujemy dżem z biedronki;
  • po wypatroszeniu otrzymujemy mięso z biedronki;
  • po uwędzeniu otrzymujemy szynkę z biedronki;
  • po wyciśnięciu otrzymujemy sok z biedronki;
  • po skrystalizowaniu otrzymujemy cukier z biedronki[1];
  • po wymłóceniu otrzymujemy mąkę z biedronki;
  • po zamrożeniu otrzymujemy zupę z biedronki;
  • po powiększeniu otrzymujemy odkurzacz z biedronki;
  • ze skrzydeł biedronki możemy zrobić np. naczynia (od razu w kropki);
  • z przy pomocy biedronki możemy telefonować.

Ponoć biedronki zżerają też mszyce, ale może przy konsumpcji sera z biedronki lepiej o tym nie wiedzieć. Ponadto w dawnych czasach biedronki służyły do transportu pieczywa w zastępstwie bułkowozów (Biedroneczko, leć do nieba, przynieś mi kawałek chleba).

Rodzaje biedronek

Wyróżnia się następujące rodzaje i podgatunki biedronek:

Zobacz też

  • Biedroń – inna wersja, większa, bez kropek, o innych zainteresowaniach
  1. Opcjonalnie sól.