Granat (wino): Różnice pomiędzy wersjami
Kompressor (dyskusja • edycje) M („Wino Granat” przeniesiono do „Granat (Wino”) |
GriegorBOT (dyskusja • edycje) M (added Category:Polskie wina using HotCat) |
||
(Nie pokazano 23 wersji utworzonych przez 17 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{sur|taniego wina|inne|Granat (ujednoznacznienie)}} |
|||
'''Wino Granat''' - jeden z najbardziej uznanych szlachetnych napitków produkowanych w Polsce. Dzieli się na 2 podstawowe rodzaje: |
|||
[[Plik:Napój z granatem.jpg|thumb|150px|Nieco inny napój, ale podobny]] |
|||
* Granat Zielony - od koloru nalepki na butelce |
|||
{{cytat|Pierwszego dnia stworzenia świata, w bluźnierczym szale Szatan stworzył "Granata".|[[Arka Satana]] o stworzeniu Granata}} |
|||
* Granat Czerwony - od koloru nalepki na butelce, jednak smakosze nie zaliczają tej odmiany w poczet trunków szlachetnych (i słusznie). |
|||
'''Granat''' – polskie [[tanie wino]] z [[Zakłady Przemysłu Spożywczego Ostrowin|Ostrowina]] w odmianach zielonej (ekologicznej) i czerwonej. Trunek ten, jak sama nazwa wskazuje, rozrywa delikwenta który go spróbuje. Najczęstszym sposobem spożycia trunku jest spożycie „na granata” – szybko dostajesz, szybko pijesz i jeszcze szybciej podajesz (przerzucasz) dalej. |
|||
⚫ | |||
== Granat Zielony == |
|||
Walory smakowe. Smak Granata Zielonego można porównać do świeżego [[piwo|piwa]] z odrobiną soku jabłkowego, ale bez bąbelków naturalnie. |
|||
⚫ | Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje [[efekt Dopplera]], czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji. |
||
Zawartość siarki i siarczanów przekracza wszelkie normy prawne i pojęcia ludzkie, ale kto by się tam przejmował, skoro da się wypić, a wchodzi jak oranżadka. |
|||
Składniki: |
|||
* [[napalm]] |
|||
* odrobina łez [[Rysio z klanu|Ryszarda Lwie Serce]] |
|||
* żużel |
|||
* jabłka |
|||
* woda |
|||
* siugar (czyt. siugał) |
|||
* tlen z raju utraconego |
|||
* siarka (łac. sulfur) |
|||
⚫ | |||
{{napoje}} |
|||
⚫ | |||
[[Kategoria:Polskie wina]] |
Aktualna wersja na dzień 13:19, 10 maj 2021
Ten artykuł dotyczy taniego wina. Zobacz też inne znaczenia tego słowa. |
Pierwszego dnia stworzenia świata, w bluźnierczym szale Szatan stworzył "Granata".
- Arka Satana o stworzeniu Granata
Granat – polskie tanie wino z Ostrowina w odmianach zielonej (ekologicznej) i czerwonej. Trunek ten, jak sama nazwa wskazuje, rozrywa delikwenta który go spróbuje. Najczęstszym sposobem spożycia trunku jest spożycie „na granata” – szybko dostajesz, szybko pijesz i jeszcze szybciej podajesz (przerzucasz) dalej.
Granat Zielony[edytuj • edytuj kod]
Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje efekt Dopplera, czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji.
Zawartość siarki i siarczanów przekracza wszelkie normy prawne i pojęcia ludzkie, ale kto by się tam przejmował, skoro da się wypić, a wchodzi jak oranżadka.