Granat (wino): Różnice pomiędzy wersjami
(wchodzi jak oranżadka) |
GriegorBOT (dyskusja • edycje) M (added Category:Polskie wina using HotCat) |
||
(Nie pokazano 7 wersji utworzonych przez 5 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{sur|taniego wina|inne|Granat (ujednoznacznienie)}} |
|||
⚫ | '''Granat''' – polskie [[tanie wino]] z [[Ostrowin]] |
||
[[Plik:Napój z granatem.jpg|thumb|150px|Nieco inny napój, ale podobny]] |
|||
{{cytat|Pierwszego dnia stworzenia świata, w bluźnierczym szale Szatan stworzył "Granata".|[[Arka Satana]] o stworzeniu Granata}} |
|||
⚫ | '''Granat''' – polskie [[tanie wino]] z [[Zakłady Przemysłu Spożywczego Ostrowin|Ostrowina]] w odmianach zielonej (ekologicznej) i czerwonej. Trunek ten, jak sama nazwa wskazuje, rozrywa delikwenta który go spróbuje. Najczęstszym sposobem spożycia trunku jest spożycie „na granata” – szybko dostajesz, szybko pijesz i jeszcze szybciej podajesz (przerzucasz) dalej. |
||
==Granat Zielony== |
== Granat Zielony == |
||
Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje [[efekt Dopplera]], czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji. |
Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje [[efekt Dopplera]], czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji. |
||
Zawartość siarki i siarczanów przekracza wszelkie normy prawne i pojęcia ludzkie, ale kto by się tam przejmował, skoro da się wypić, a wchodzi jak oranżadka. |
Zawartość siarki i siarczanów przekracza wszelkie normy prawne i pojęcia ludzkie, ale kto by się tam przejmował, skoro da się wypić, a wchodzi jak oranżadka. |
||
{{napoje}} |
|||
[[Kategoria:Tanie wina]] |
[[Kategoria:Tanie wina]] |
||
[[Kategoria:Polskie wina]] |
Aktualna wersja na dzień 13:19, 10 maj 2021
Ten artykuł dotyczy taniego wina. Zobacz też inne znaczenia tego słowa. |
Pierwszego dnia stworzenia świata, w bluźnierczym szale Szatan stworzył "Granata".
- Arka Satana o stworzeniu Granata
Granat – polskie tanie wino z Ostrowina w odmianach zielonej (ekologicznej) i czerwonej. Trunek ten, jak sama nazwa wskazuje, rozrywa delikwenta który go spróbuje. Najczęstszym sposobem spożycia trunku jest spożycie „na granata” – szybko dostajesz, szybko pijesz i jeszcze szybciej podajesz (przerzucasz) dalej.
Granat Zielony[edytuj • edytuj kod]
Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje efekt Dopplera, czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji.
Zawartość siarki i siarczanów przekracza wszelkie normy prawne i pojęcia ludzkie, ale kto by się tam przejmował, skoro da się wypić, a wchodzi jak oranżadka.