Woda mineralna: Różnice pomiędzy wersjami
M (lit.) |
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa Gościówa; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Runab Berkenetz.) Znacznik: rewert |
||
(Nie pokazano 34 wersji utworzonych przez 29 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Wodociąg Zdrój.svg|200px|thumb|Niepopularna woda mineralna.]] |
|||
'''[[Woda]] mineralna''' to woda (ciekły, mokry, miękki, prześwitujący płyn) z dodatkiem rozkruszonych minerałów, które w połączeniu z wodą zamieniają się w bąbelki. Dodatkowo częstym dodatkiem do wody mineralnej są E153, E512, E582, E276, E256, E526 i proszek E. Gdyby nie woda mineralna, to wiele minerałów zostałoby beszczelnie zatopionych w burakach cukrowych i usmażonych razem z [[musztardą]]. Pierwszym krajem, który zaczął produkować wode mineralną na olbrzymią skale była [[Burkina Faso]]. Najbardziej znaną marką pochodzącą z tego kraju jest [[Woda Mineralna Plus]]. Napój w większych ilościach powoduje przeciążenia [[pęcherza]] i w razie braku wypróżniania może doprowadzić do eksplozji organizmu. |
|||
'''Woda mineralna''' – [[woda]] (ciekły, mokry, miękki, prześwitujący płyn, czasem gazowany) z dodatkiem rozkruszonych minerałów, które w połączeniu z wodą zamieniają się w bąbelki. Dodatkowo częstym dodatkiem do wody mineralnej są E153, E512, E582, E276, E256 i E526. Inną niesamowitą właściwością wody mineralnej jest to, że pomimo tego iż od tysięcy lat płynie w nietkniętych cywilizacją źródłach, ma datę przydatności do spożycia. |
|||
== Skład wody mineralnej == |
|||
{{stubkuch}} |
|||
Litr wody mineralnej zawiera średnio: |
|||
* 45% – aromat o smaku wody |
|||
* 24% – sole ołowiu, [[kadm]]u, [[Rtęć|rtęci]], [[tal]]u i wzbogacanego [[Uran (pierwiastek)|uranu]] |
|||
* 14% – substancje organiczne (zazwyczaj świeżo spłukane w toalecie) |
|||
* 8% – sole (teoretycznie) niezabójcze |
|||
Pozostałe 9% zazwyczaj stanowi dwutlenek węgla (tylko w wodzie gazowanej) i wyskokochlorowa kranówa. czasem by uzyskać lepszy efekt (fajny kolorek butelki) poddaje się tą niezwykle zdrową mieszaninę zmiękczaniu. |
|||
== Zobacz też == |
|||
* [[Cisowianka]] |
|||
* [[woda]] |
|||
* [[woda w proszku]] |
|||
* [[woda sodowa]] |
|||
{{Stub|kuch}} |
|||
{{Napoje}} |
|||
[[Kategoria:Napoje]] |
[[Kategoria:Napoje]] |
Aktualna wersja na dzień 19:03, 20 lis 2023
Woda mineralna – woda (ciekły, mokry, miękki, prześwitujący płyn, czasem gazowany) z dodatkiem rozkruszonych minerałów, które w połączeniu z wodą zamieniają się w bąbelki. Dodatkowo częstym dodatkiem do wody mineralnej są E153, E512, E582, E276, E256 i E526. Inną niesamowitą właściwością wody mineralnej jest to, że pomimo tego iż od tysięcy lat płynie w nietkniętych cywilizacją źródłach, ma datę przydatności do spożycia.
Skład wody mineralnej[edytuj • edytuj kod]
Litr wody mineralnej zawiera średnio:
- 45% – aromat o smaku wody
- 24% – sole ołowiu, kadmu, rtęci, talu i wzbogacanego uranu
- 14% – substancje organiczne (zazwyczaj świeżo spłukane w toalecie)
- 8% – sole (teoretycznie) niezabójcze
Pozostałe 9% zazwyczaj stanowi dwutlenek węgla (tylko w wodzie gazowanej) i wyskokochlorowa kranówa. czasem by uzyskać lepszy efekt (fajny kolorek butelki) poddaje się tą niezwykle zdrową mieszaninę zmiękczaniu.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.