Woda mineralna: Różnice pomiędzy wersjami
M (Anulowano wersję użytkownika 31.60.10.12 Bełkot) Znacznik: anulowanie |
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa Gościówa; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Runab Berkenetz.) Znacznik: rewert |
||
(Nie pokazano 2 wersji utworzonych przez 2 użytkowników) | |||
Linia 10: | Linia 10: | ||
Pozostałe 9% zazwyczaj stanowi dwutlenek węgla (tylko w wodzie gazowanej) i wyskokochlorowa kranówa. czasem by uzyskać lepszy efekt (fajny kolorek butelki) poddaje się tą niezwykle zdrową mieszaninę zmiękczaniu. |
Pozostałe 9% zazwyczaj stanowi dwutlenek węgla (tylko w wodzie gazowanej) i wyskokochlorowa kranówa. czasem by uzyskać lepszy efekt (fajny kolorek butelki) poddaje się tą niezwykle zdrową mieszaninę zmiękczaniu. |
||
== Zobacz też == |
|||
* [[Cisowianka]] |
|||
* [[woda]] |
|||
* [[woda w proszku]] |
|||
* [[woda sodowa]] |
|||
{{Stub|kuch}} |
{{Stub|kuch}} |
Aktualna wersja na dzień 19:03, 20 lis 2023
Woda mineralna – woda (ciekły, mokry, miękki, prześwitujący płyn, czasem gazowany) z dodatkiem rozkruszonych minerałów, które w połączeniu z wodą zamieniają się w bąbelki. Dodatkowo częstym dodatkiem do wody mineralnej są E153, E512, E582, E276, E256 i E526. Inną niesamowitą właściwością wody mineralnej jest to, że pomimo tego iż od tysięcy lat płynie w nietkniętych cywilizacją źródłach, ma datę przydatności do spożycia.
Skład wody mineralnej[edytuj • edytuj kod]
Litr wody mineralnej zawiera średnio:
- 45% – aromat o smaku wody
- 24% – sole ołowiu, kadmu, rtęci, talu i wzbogacanego uranu
- 14% – substancje organiczne (zazwyczaj świeżo spłukane w toalecie)
- 8% – sole (teoretycznie) niezabójcze
Pozostałe 9% zazwyczaj stanowi dwutlenek węgla (tylko w wodzie gazowanej) i wyskokochlorowa kranówa. czasem by uzyskać lepszy efekt (fajny kolorek butelki) poddaje się tą niezwykle zdrową mieszaninę zmiękczaniu.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.