Granat (wino): Różnice pomiędzy wersjami
Znacznik: edytor źródłowy |
Znacznik: edytor źródłowy |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{sur|taniego wina|inne|Granat (ujednoznacznienie)}} |
{{sur|taniego wina|inne|Granat (ujednoznacznienie)}} |
||
{{cytat|Pierwszego dnia stworzenia świata, w bluźnierczym szale Szatan stworzył "Granata". |
{{cytat|Pierwszego dnia stworzenia świata, w bluźnierczym szale Szatan stworzył "Granata".|[[Arka Satana]] o stworzeniu Granata}} |
||
{{T|Granat}}polskie [[tanie wino]] z [[Zakłady Przemysłu Spożywczego Ostrowin|Ostrowina]] w odmianach zielonej (ekologicznej) i czerwonej. Trunek ten, jak sama nazwa wskazuje, rozrywa delikwenta który go spróbuje. Najczęstszym sposobem spożycia trunku jest spożycie „na granata” – szybko dostajesz, szybko pijesz i jeszcze szybciej podajesz (przerzucasz) dalej. |
{{T|Granat}}polskie [[tanie wino]] z [[Zakłady Przemysłu Spożywczego Ostrowin|Ostrowina]] w odmianach zielonej (ekologicznej) i czerwonej. Trunek ten, jak sama nazwa wskazuje, rozrywa delikwenta który go spróbuje. Najczęstszym sposobem spożycia trunku jest spożycie „na granata” – szybko dostajesz, szybko pijesz i jeszcze szybciej podajesz (przerzucasz) dalej. |
Wersja z 16:59, 30 mar 2015
Ten artykuł dotyczy taniego wina. Zobacz też inne znaczenia tego słowa. |
Pierwszego dnia stworzenia świata, w bluźnierczym szale Szatan stworzył "Granata".
- Arka Satana o stworzeniu Granata
Szablon:Tpolskie tanie wino z Ostrowina w odmianach zielonej (ekologicznej) i czerwonej. Trunek ten, jak sama nazwa wskazuje, rozrywa delikwenta który go spróbuje. Najczęstszym sposobem spożycia trunku jest spożycie „na granata” – szybko dostajesz, szybko pijesz i jeszcze szybciej podajesz (przerzucasz) dalej.
Granat Zielony
Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje efekt Dopplera, czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji.
Zawartość siarki i siarczanów przekracza wszelkie normy prawne i pojęcia ludzkie, ale kto by się tam przejmował, skoro da się wypić, a wchodzi jak oranżadka.