Granat (wino): Różnice pomiędzy wersjami
M Znacznik: edytor źródłowy |
GriegorBOT (dyskusja • edycje) M (added Category:Polskie wina using HotCat) |
||
Linia 12: | Linia 12: | ||
{{napoje}} |
{{napoje}} |
||
[[Kategoria:Tanie wina]] |
[[Kategoria:Tanie wina]] |
||
[[Kategoria:Polskie wina]] |
Aktualna wersja na dzień 13:19, 10 maj 2021
Ten artykuł dotyczy taniego wina. Zobacz też inne znaczenia tego słowa. |
Pierwszego dnia stworzenia świata, w bluźnierczym szale Szatan stworzył "Granata".
- Arka Satana o stworzeniu Granata
Granat – polskie tanie wino z Ostrowina w odmianach zielonej (ekologicznej) i czerwonej. Trunek ten, jak sama nazwa wskazuje, rozrywa delikwenta który go spróbuje. Najczęstszym sposobem spożycia trunku jest spożycie „na granata” – szybko dostajesz, szybko pijesz i jeszcze szybciej podajesz (przerzucasz) dalej.
Granat Zielony[edytuj • edytuj kod]
Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje efekt Dopplera, czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji.
Zawartość siarki i siarczanów przekracza wszelkie normy prawne i pojęcia ludzkie, ale kto by się tam przejmował, skoro da się wypić, a wchodzi jak oranżadka.