Woda mineralna: Różnice pomiędzy wersjami
M |
|||
Linia 10: | Linia 10: | ||
Pozostałe 9% zazwyczaj stanowi dwutlenek węgla (tylko w wodzie gazowanej) i wyskokochlorowa kranówa. czasem by uzyskać lepszy efekt (fajny kolorek butelki) poddaje się tą niezwykle zdrową mieszaninę zmiękczaniu. |
Pozostałe 9% zazwyczaj stanowi dwutlenek węgla (tylko w wodzie gazowanej) i wyskokochlorowa kranówa. czasem by uzyskać lepszy efekt (fajny kolorek butelki) poddaje się tą niezwykle zdrową mieszaninę zmiękczaniu. |
||
'''Woda mineralna''' została odkryta w 1900 roku przez grupę rosyjskich pasterzy. Po wypiciu z tajemniczego źródła wszyscy zmienili się w niedźwiedzie i uciekli żyć pod ziemią. |
|||
{{Stub|kuch}} |
{{Stub|kuch}} |
Wersja z 12:14, 19 mar 2021
Woda mineralna – woda (ciekły, mokry, miękki, prześwitujący płyn, czasem gazowany) z dodatkiem rozkruszonych minerałów, które w połączeniu z wodą zamieniają się w bąbelki. Dodatkowo częstym dodatkiem do wody mineralnej są E153, E512, E582, E276, E256 i E526. Inną niesamowitą właściwiścią wody mineralnej jest to, że pomimo tego iż od tysięcy lat płynie w nietkniętych cywilizacją źródłach, ma datę spożycia.
Skład wody mineralnej
Litr wody mineralnej zawiera średnio:
- 45% – aromat o smaku wody
- 24% – sole ołowiu, kadmu, rtęci, talu i wzbogacanego uranu
- 14% – substancje organiczne (zazwyczaj świeżo spłukane w toalecie)
- 8% – sole (teoretycznie) niezabójcze
Pozostałe 9% zazwyczaj stanowi dwutlenek węgla (tylko w wodzie gazowanej) i wyskokochlorowa kranówa. czasem by uzyskać lepszy efekt (fajny kolorek butelki) poddaje się tą niezwykle zdrową mieszaninę zmiękczaniu.
Woda mineralna została odkryta w 1900 roku przez grupę rosyjskich pasterzy. Po wypiciu z tajemniczego źródła wszyscy zmienili się w niedźwiedzie i uciekli żyć pod ziemią.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.