Biedronka (owad)
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Ten artykuł dotyczy owada. Zobacz też sieć handlowa „Biedronka”. |
Biedronka – zwierzę hodowlane nad Wisłą sprowadzone z Hiszpanii. Bardzo pożyteczne, ponieważ hoduje się samo i można zrobić z niego wiele rzeczy.
Zastosowanie biedronki
Biedronka jest stworzeniem przetwórczym, ponieważ:
- po wydojeniu otrzymujemy mleko z biedronki;
- po przetworzeniu otrzymujemy dżem z biedronki;
- po wypatroszeniu otrzymujemy mięso z biedronki;
- po uwędzeniu otrzymujemy szynkę z biedronki;
- po wyciśnięciu otrzymujemy sok z biedronki;
- po skrystalizowaniu otrzymujemy cukier z biedronki;
- po wymłóceniu otrzymujemy mąkę z biedronki;
- po zamrożeniu otrzymujemy zupę z biedronki;
- po powiększeniu otrzymujemy odkurzacz z biedronki;
- po zderzeniu hadronów otrzymujemy antymaterię z biedronki;
- ze skrzydeł biedronki możemy zrobić np. naczynia (od razu w kropki);
- z przy pomocy biedronki możemy telefonować.
Ponoć biedronki zżerają też mszyce, ale może przy konsumpcji sera z biedronki lepiej o tym nie wiedzieć. Ponadto w dawnych czasach biedronki służyły do transportu pieczywa w zastępstwie bułkowozów (Biedroneczko, leć do nieba, przynieś mi kawałek chleba).
Rodzaje biedronek
Wyróżnia się następujące rodzaje i podgatunki biedronek:
- biedronka klasyczna vel wielokropka;
- biedronka polska – biało-czerwona;
- biedronka satanistyczna – czarna w czerwone kropki;
- biedronka ratunkowa – ze wzorem „trzy kropki – trzy kreski – trzy kropki”;
- biedronka pi(d)żamowa vel stonka;
- biedronka indiańska o łacińskiej nazwie Dżeronimo Martins Dystrybuszyn;
- biedronka azjatycka – mejd in czajna.
Zobacz też
- Biedroń – inna wersja, większa, bez kropek, o innych zainteresowaniach