Etanol: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M
Znacznik: edytor źródłowy
M
Linia 16: Linia 16:


== Źródła pokarmowe ==
== Źródła pokarmowe ==
Ten składnik pokarmowy, jak większość witamin, występuje w owocach, głównie we wszelakiego rodzaju winogronach. W Europie Środkowej znane są specyficzne techniki hodowli i przetwarzania, dzięki którym etanol można uzyskać z jabłek, czereśni, wiśni, gruszek i orzechów. Bogatym źródłem są również zboża takie jak chmiel, pszenica, jęczmień, czy też brukiew i stare sznurówki. Jest to kolejny argument, iż produkty zbożowe powinny być podstawą odżywiania.
Ten składnik pokarmowy, jak większość witamin, występuje w owocach, głównie we wszelakiego rodzaju winogronach. W Europie Środkowej znane są specyficzne techniki hodowli i przetwarzania, dzięki którym etanol można uzyskać z jabłek, czereśni, wiśni, gruszek i orzechów. Bogatym źródłem są również [[Zboże|zboża]] takie jak chmiel, pszenica, jęczmień, czy też brukiew i stare sznurówki. Jest to kolejny argument, iż produkty zbożowe powinny być podstawą odżywiania.


== Działanie na organizm ==
== Działanie na organizm ==
Linia 67: Linia 67:


{{Napoje}}
{{Napoje}}

[[Kategoria:Alkohole]]
[[Kategoria:Alkohole]]
[[Kategoria:Związki chemiczne]]
[[Kategoria:Związki chemiczne]]

Wersja z 13:10, 31 gru 2018


Heniu, jesteś pewien, że w tym można ugasić papierosa?

Znawcy o etanolu

Alkoholizm to nie choroba, to styl życia

Mądrość ludowa

Będziesz silny, będziesz zdrowy, pij alkohol etylowy!

Przewrotna Sentencja

Każdy człowiek kocha C2H5OH!

Inna sentencja

Każdy Polak kocha C2H5OH.

Wojciech Cejrowski w programie Boso przez Świat

Etanol (alkohol etylowy) – witamina o wzorze C2H5OH. Jeden ze składników niezbędnych do życia.

Źródła pokarmowe

Ten składnik pokarmowy, jak większość witamin, występuje w owocach, głównie we wszelakiego rodzaju winogronach. W Europie Środkowej znane są specyficzne techniki hodowli i przetwarzania, dzięki którym etanol można uzyskać z jabłek, czereśni, wiśni, gruszek i orzechów. Bogatym źródłem są również zboża takie jak chmiel, pszenica, jęczmień, czy też brukiew i stare sznurówki. Jest to kolejny argument, iż produkty zbożowe powinny być podstawą odżywiania.

Działanie na organizm

Etanol pomógł wielu ludziom, dzięki czemu zyskał ogrom sympatyków
  • Zwiększa ilość i trwałość naczyń krwionośnych, czego dowodem jest czerwony pysk są różowe lica osób go spożywających.
  • Zwiększa wydzielanie endorfin, przez co człowiek robi się szczęśliwszy.
  • Szeroko stosowany w homeopatii. I nie dajcie sobie wmówić, że to rozpuszczalnik!
  • Zapobiega starzeniu się (spójrz na Włochów – tyle wina chleją i wciąż młodzi!).
  • W Rosji i w Polsce jest wyjątkowo mało zachorowań na raka. Amerykańscy naukowcy mówią, że to przez kapustę, ale my wiemy, czego to zasługa...
  • Działa rozgrzewająco.
  • Odtrutka na metanol.
  • Pomocny przy połknięciu substancji niebezpiecznych – powoduje wymioty.
  • Pielęgnuje źrenice.
  • Podnosi ciśnienie.
  • Przydatny przy terapiach dla zboczeńców (obniża potencję).

Awitaminoza

Po dwóch dniach od odłączenia...

U osób, które przez kilka dni były pozbawione etanolu, zaobserwowano:

  • Niekontrolowane ruchy;
  • Dziwne tiki;
  • Teleportacja (nagłe pojawianie się w miejscu, gdzie się wcześniej nie było);
  • Stany lękowe;
  • Depresja (a mówią, że emo piją...);
  • Senność, bezsenność (mamy w końcu demokrację);
  • Wymioty, biegunka (do wyboru, do koloru);
  • Omamy;
  • Nagła dziwna potrzeba trzymania w ręku łopaty;
  • Katar.

Jaki z tego wniosek? Pij, bo inaczej Cię to czeka!

Hiperwitaminoza

Yyy... No... Próbowaliśmy ustalić, jaki są skutki przedawkowania, ale:

  1. Towar doświadczalny ginie w tajemniczych okolicznościach.
  2. Jedynym zaobserwowanym objawem było leżenie kilka godzin w bezruchu.
  3. Jak coś tak wspaniałego może mieć skutki uboczne?!

Znani promotorzy etanolu

Do akcji „Pij etanol, będziesz wielki” przyłączyli się: