Woda mineralna: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(obrazek)
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa Gościówa; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Runab Berkenetz.)
Znacznik: rewert
 
(Nie pokazano 18 wersji utworzonych przez 17 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Wodociąg Zdrój.svg|240px|thumb|Niepopularna woda mineralna.]]
[[Plik:Wodociąg Zdrój.svg|200px|thumb|Niepopularna woda mineralna.]]
'''Woda mineralna''' – [[woda]] (ciekły, mokry, miękki, prześwitujący płyn, czasem gazowany) z dodatkiem rozkruszonych minerałów, które w połączeniu z wodą zamieniają się w bąbelki. Dodatkowo częstym dodatkiem do wody mineralnej są E153, E512, E582, E276, E256 i E526. Inną wartością wody mineralnej jest to, że pomimo tego iż od tysięcy lat płynie w nietkniętych cywilizacją źródłach, ma datę spożycia.
'''Woda mineralna''' – [[woda]] (ciekły, mokry, miękki, prześwitujący płyn, czasem gazowany) z dodatkiem rozkruszonych minerałów, które w połączeniu z wodą zamieniają się w bąbelki. Dodatkowo częstym dodatkiem do wody mineralnej są E153, E512, E582, E276, E256 i E526. Inną niesamowitą właściwością wody mineralnej jest to, że pomimo tego iż od tysięcy lat płynie w nietkniętych cywilizacją źródłach, ma datę przydatności do spożycia.


== Skład wody mineralnej ==
{{stubkuch}}
Litr wody mineralnej zawiera średnio:
* 45% – aromat o smaku wody
* 24% – sole ołowiu, [[kadm]]u, [[Rtęć|rtęci]], [[tal]]u i wzbogacanego [[Uran (pierwiastek)|uranu]]
* 14% – substancje organiczne (zazwyczaj świeżo spłukane w toalecie)
* 8% – sole (teoretycznie) niezabójcze

Pozostałe 9% zazwyczaj stanowi dwutlenek węgla (tylko w wodzie gazowanej) i wyskokochlorowa kranówa. czasem by uzyskać lepszy efekt (fajny kolorek butelki) poddaje się tą niezwykle zdrową mieszaninę zmiękczaniu.

== Zobacz też ==
* [[Cisowianka]]
* [[woda]]
* [[woda w proszku]]
* [[woda sodowa]]

{{Stub|kuch}}
{{Napoje}}
[[Kategoria:Napoje]]
[[Kategoria:Napoje]]

Aktualna wersja na dzień 20:03, 20 lis 2023

Niepopularna woda mineralna.

Woda mineralnawoda (ciekły, mokry, miękki, prześwitujący płyn, czasem gazowany) z dodatkiem rozkruszonych minerałów, które w połączeniu z wodą zamieniają się w bąbelki. Dodatkowo częstym dodatkiem do wody mineralnej są E153, E512, E582, E276, E256 i E526. Inną niesamowitą właściwością wody mineralnej jest to, że pomimo tego iż od tysięcy lat płynie w nietkniętych cywilizacją źródłach, ma datę przydatności do spożycia.

Skład wody mineralnej[edytuj • edytuj kod]

Litr wody mineralnej zawiera średnio:

  • 45% – aromat o smaku wody
  • 24% – sole ołowiu, kadmu, rtęci, talu i wzbogacanego uranu
  • 14% – substancje organiczne (zazwyczaj świeżo spłukane w toalecie)
  • 8% – sole (teoretycznie) niezabójcze

Pozostałe 9% zazwyczaj stanowi dwutlenek węgla (tylko w wodzie gazowanej) i wyskokochlorowa kranówa. czasem by uzyskać lepszy efekt (fajny kolorek butelki) poddaje się tą niezwykle zdrową mieszaninę zmiękczaniu.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.