Kwas chlebowy: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(nowa strona)
 
(A tutaj artykulik)
Linia 1: Linia 1:
{{T|Kwas chlebowy|pot. '''Kwas''' lub '''Kvass'''<ref>Nie kojarzyć ze wzorem chemicznym [[Potas|K]][[Wanad|V]][[Arsen|As]][[Siarka|S]]</ref>, [[Język rosyjski|ros.]] ''Квас''}} słodkawy, bezalkoholowy napój, zawierający małą ilość [[alkohol]]u. Tworzony jest za pomocą fermentacji suchego [[chleb]]a. Ulubiony wśród [[młodzież]]y mieszkającej w [[Rosja|Rosji]] i na [[Ukraina|Ukrainie]]. Według większości forów internetowych, rodzice pozwalają [[Dziecko|dzieciom]] się upić, bo myślą, że im to nie zaszkodzi. Z wyglądu przypomina [[Cola|colę]].
'''Kwas chlebowy''' - napój bogów i bolszewików, sekret [[Armia Czerwona|Armii Czerwonej]]. Smakuje jak <del>trucizna</del> <del>cola</del> <del>denaturat</del> kwas chlebowy. Ma '''bardzo''' charakterystyczny aromat, do którego idealnie pasuje powiedzenie ''"Co cię nie zabije, to cię wzmocni"''.
Wygląda jak cola, śmierdzi jak piwo, ale to nie jest wódka. [[Plik:kamikadze.jpg|right|400px|thumb|Ten człowiek nie wie co robi.]]
Napój narodowy na dalekim zachodzie ([[Rosja]], [[Ukraina]])


== Historia powstania ==
==Armia Czerwona==
Kwas chlebowy jest znany w Polsce od jej powstania. Powstał w Rosji we wczesnym średniowieczu jako „[[wódka]] dla [[abstynent]]ów”<ref>Tak zlikwidowano społeczność niepijącą alkoholu</ref>. Za czasów cara [[Piotr I Wielki|Piotra Wielkiego]] był „najpopularniejszym bezalkoholowym drinkiem”, którego piły wszystkie klasy społeczne.
Kwas chlebowy jest sekretem potęgi Armii Czerwonej. Każdy rekrut musiał przejść przez specjalne szkolenie, w którym przygotowywano go do picia tego nektaru. Potem znosił już wszystko. Mróz, śnieg, niemiecką kuchnię, Francuzów latających w powietrzu.


== Libacja alkoholowa ==
Aby do [[Libacja alkoholowa|tej libacji]] z udziałem kwasu chlebowego doszło, należy kupić (w gorszym przypadku zrobić) ponad 6 litrów trunku na osobę. Po wypiciu takiej ilości można spokojnie odmówić prowadzenia pojazdu z powodu <s>upicia</s> pełnego pęcherza.


==Ciekawostki==
== Odróżnianie ==
Domowy kwas zwykle wytrzymuje 3 lub 4 dni. Istnieją też browary, które tworzą sztuczny mix konserwantów i sprzedają to jako ''kwas chlebowy''. Można odróżnić oryginalny produkt od sztucznego, czytając datę ważności. Sztuczny kwas utrzymuje świeżość przez co najmniej tydzień.


{{Przypisy}}
*To on zainspirował Lenina.
{{stub|kuch}}
*Jeśli jakimś cudem go polubisz, będziesz w stanie zjeść w s z y s t k o.

*Skutecznie odstrasza tygrysy syberyjskie.
{{Napoje}}
*Jedyna rzecz, której żaden Niemiec nie weźmie do ust.
[[Kategoria:Napoje]]

Wersja z 20:53, 29 lis 2013

Szablon:T słodkawy, bezalkoholowy napój, zawierający małą ilość alkoholu. Tworzony jest za pomocą fermentacji suchego chleba. Ulubiony wśród młodzieży mieszkającej w Rosji i na Ukrainie. Według większości forów internetowych, rodzice pozwalają dzieciom się upić, bo myślą, że im to nie zaszkodzi. Z wyglądu przypomina colę.

Historia powstania

Kwas chlebowy jest znany w Polsce od jej powstania. Powstał w Rosji we wczesnym średniowieczu jako „wódka dla abstynentów[1]. Za czasów cara Piotra Wielkiego był „najpopularniejszym bezalkoholowym drinkiem”, którego piły wszystkie klasy społeczne.

Libacja alkoholowa

Aby do tej libacji z udziałem kwasu chlebowego doszło, należy kupić (w gorszym przypadku zrobić) ponad 6 litrów trunku na osobę. Po wypiciu takiej ilości można spokojnie odmówić prowadzenia pojazdu z powodu upicia pełnego pęcherza.

Odróżnianie

Domowy kwas zwykle wytrzymuje 3 lub 4 dni. Istnieją też browary, które tworzą sztuczny mix konserwantów i sprzedają to jako kwas chlebowy. Można odróżnić oryginalny produkt od sztucznego, czytając datę ważności. Sztuczny kwas utrzymuje świeżość przez co najmniej tydzień.

Przypisy

  1. Tak zlikwidowano społeczność niepijącą alkoholu


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.